Onsdagen 30 December

GOTT NYTT ÅR
Nu har ännu ett år passerat... rysligt vad tiden går fort nu för tiden.
Vad hände 2010 ? En snabb återblick av dagboken.
Januari: Årsmöte i FNH och jag blev invald till sekreterare. Slädparti i Tranås.
Nicke fyller tonåring.
Februari: Filippa tömkörs och drar nu även linor med svängel. Zingo fick fint dambesök.
Mars: Grevagården för att se alla nya godkända hingstar.
April: Zingo blir pappa till sju små valpar. Skogsdag i Rudu. Håkan blir ett år äldre.
Maj: Fabiola födde Williams. Håkan tävlar DM i Brukskörning. Träningsdag i Vissmålen.
Juni: Zingo på hundutställning på Elmia. MH test för Zingo i Varberg. Andreas fyller 21 år.
Juli: Besök på High chaparall. Nh träning i Hult. Premieringar besöktes.
Augusti: Filippa på premiering i Norra Ljunga. FNH dagen i Medivibrunn.
September: Medverkade på Allmogemarknaden.Fruktens dag i Rudu.Km i Tranås i Brukskörning och ridning.
Oktober: Filippa drar skaklar för första gången.
November: Williams på unghingstbedömning med omdömet hingstämne. Filippa var med på skogskurs i Tranås.
December: Jonas blir myndig. Vintern har kommit för att stanna. Julen vit och stämningsfull.
Det var lite hur 2010 såg ut . Nu är jag nyfiken på vad 2011 har att bjuda på.

Till alla ni som följer min dagbok hoppas ni gillar djur!
För det är det min dagbok handlar mest om hur vi arbetar och umgås med våra djur .
               Tack 2010 för allt jag fick uppleva nu blickar vi framåt
Söndagen 19 December

4 Advent
I år behöver man inte tvivla på om det ska bli en vit Jul. Tittade på tiodygns prognosen där visade de snö varje dag. Det stämmer nog som det spåddes att det skulle bli en riktig varja vinter i år. Men ljust och fint är det. I helgen har de sista julbestyren gjorts så nu är det bara att njuta. Handlade de sista klapparna i går och Håkan han högg granen och nu står den fin i sin klädsel. Tomtenissarna har intagit sina platser och julgodis har det också blivit. Lite småfix blir det väl i veckan men sen är det Julafton.  Efter det blir det att köra häst för hela slanten. Fabiola tappade en sko i Fredags när jag var ute och red så i helgen blev det ingen ridtur med Åsa. Hovis kommer i morgon och fixar detta..  Håkan plogade snö med Ego och det var riktigt tungt så han fick jobba på ordentligt. jag tog Fabiola och tömkörde henne med Wille bredvid tog en runda vid stora vägen så han skulle vänja sig vid trafiken.
Efter det så tog vi Filippa och körde en tur med kälken. I dag åkte jag med mestadels
och vi körde både på väg och i snödjup terräng med snäva svängar. Inget som bekymrar den damen hon frustade glatt och gick på. Snart kan vi ta varsin häst och åka en runda det ser jag fram emot.

Tisdagen 14 December

3 ADVENT
Nu är det bråda dagar. Mycket som ska fixas och styras med. men det är rätt kul tycker jag. I går var jag på A6 med mor det skulle handlas julklappar. Det är ganska skönt nu när pojkarna är stora slippa jaga runt på massa leksaker.NU vet de bättre va de önskar sig. Det gick bra med alla inköp och det  var inte så mycket folk som jag väntat mig.
 Ibland passar jag på och ta med hundarna när jag rider då sparar jag lite tid men min motion uteblir. I dag var en sådan dag, hundarna blir glada när de får följa med och plumsa i snön sen är de trötta och goa. Fabiola passar jag på och träna lite extra när vi rider på åkrarna. Hon blir bra trött av att trava och galoppera i snön. På ett ställe där vi rider förbi så lägger man ut äpplen till djuren och där får man vara lite extra högljud, så att älgarna hinner försvinna in i skogen. Men det är inte alltid de har lust till det utan står bara och glor på en trots man viftar med armarna och försöker göra sig farlig.
Håkan han kör med Ego det är kälkeskörning med ved och sen det vanliga hö och vattenkörning. Wille fick följa med i helgen på en tur, lite busig är han allt när han ska gå där jämte och tugga och dra i allt han kommer åt. Men Ego går tålmodigt och bryr sig inte.
 I lördags var det busväder men det hindrade inte oss att lasta Filippa och Ego för att åka till Tranås. Skogskörning hos Göran får man inte missa. Hästarna skötte sig jättebra och då speciellt Filippa. Vi drog stock hon och jag som hon inte gjort annat, härlig häst. 🙂

Söndagen 5 December

2 ADVENT
är precis inkommen efter en promenad med hundarna. Snön den faller och yr lite grann och moddigt va det att gå. Känns som ett riktigt träningspass.
Overallen jag inhandlade förra helgen är skön att ta på sig. Sen kan det snöa och yra bäst det vill.
Nu har kälkar och slädar kommit fram och snön den finns i massor.
Helgen har varit fyllt med hästaktiviteter. Håkan han plöjer med Ego, kör hö och vatten till hagen. En längre ridtur tog vi som vanligt idag Åsa och jag. Fabiola var inte riktigt sig lik idag. Var trög att rida och tjurig mot Ego. Lyfte mycket på svansen och bajsade lite här och där. Kanske va det magen som va orolig. Få se om det blir bättre i veckan. Filippa fick dra kälken i dag och det gjorde hon så fint. Snäva svängar klarade hon fint. Går nu själv fram utan att Håkan går framför henne. Lite tveksamt ibland när hon inte känner sig på hemmaplan. Hundarna fick följa med på ridturerna både Fredag och Lördag så på söndag när jag skulle rida med Åsa så fick de stanna hemma. Då blev de besvikna för de tycker det är så roligt att följa med. Merlins energi tycks aldrig ta slut han springer bredvid och spårar själv i snön meddans Zingo tycker det är smidigare att gå bakom hästen. I veckan som kommer fyller vår son Jonas 18 år så i Lördags hade vi kalas. Nu är helgen till ända och en ny vecka väntas.
🙂

Söndagen 28 November

1 Advent
 nu kommer den tiden jag gillar allra mest och nu när vintern har kommit så är det extra mysigt. Sen att det blir lite mer pyssel med saker och ting det är en annan historia.
Vintern är här och den tänker tydligen stanna Så i eftermiddags for Håkan och jag till stan för att inhandla en overall och varma handskar som jag kan ha när man håller på med hästarna och hundarna. Smidigt tycker jag att hoppa i en overall.
Håkan inhandlade en varm keps med lampa på blir bra när han springer ute på kvällarna.Sen blev det lite annat smått och gott. I går fick vi besök av Mia och Tony de kom med sin valp Sammi som då är son till vår Zingo. De lekte och busade i snön så det stod härliga till. Han hade vuxit och pälsat på sig sen sist vi sågs och var nu en stilig pojke. Sen blev det att värma sig med kaffe med dopp det smakar ju alltid bra när man varit ute i kylan. Senare tog jag Fabiola på en ridtur i vinterlandskapet då sken solen så man kunde tro att det var Januari månad. Hade önskat att kameran varit med så jag hade kunnat få lite kort. Men så var inte fallet. Fick även trevligt besök från det småländska höglandet på eftermiddagen då blev det att koka kaffe igen och en del hästprat blev det förstås.
Sen slog huvudvärken till så resten av kvällen låg jag i soffan kollade på hästarna i Globen alltid kul att se.  Söndagen började med en ridtur ihop med Åsa idag red vi i skogen och det blev mycket snöras i nacken. Träden hängde tunga och rätt som det va ramlade ett träd på Egos rumpa och Åsas rygg de undrade va som hände, men ingen av dem  stressade upp sig för det. Skönt med såna hästar och ryttare. Efter lite fika så va det då dax för att ta itu med unghästarna. Vi började med Filippa, i dag skulle hon få dra kälken för första gången och det fixade hon med bravur vill jag lova. Så skönt att jobba med denna häst och några fjärilar i min mage finns inte i hennes sällskap. Sen var det Williams tur en tömkörningsrunda blev det för hans del. Gnäggade lite efter mamma men följde fint med .
Nu är det dax att knalla ut igen hästarna ska ha hö och hundarna ska rastas.
Ny vecka och nya utmaningar🙂

Söndagen 21 November

Undrar om vintern är här för att stanna. Kanske lite i tidigaste laget.
Lite snö ha vi fått och nu ska det bli kallt hela veckan. Hoppas hovslagaren hinner komma i morgon så vi få på vinterskorna. Alltid skönt när de kommer på så slipper man tänka på att de ska halka eller gå på styltor.
I går for vi till Tranås på skogskörning. Det var Filippas tur att följs med. Första gången hon var med så det kändes spännande att se hur hon tog detta.
Men som vanligt skötte hon sig perfekt. Kliver på transporten direkt står lugnt en timmes resa. Lastar av och selar på henne och tömkör henne in i skogen där de andra var. Fem hästar blev det och hon skötte sig lika bra som de andra som var där. Lugnt och fint drog hon små små stockar med saxen. Inget tycktes bekomma henne och att riset slog upp och drogs med berörde henne inte ett dugg.  Nyfiket jobbade hon på sen fick hon rast och hö. Nöjda for vi hem och nästa gång får nog både Ego och Filippa följa med. Söndagen började Åsa och jag med vår vanliga söndagstur. I dag blev det mycket social träning då det var moddigt på småvägar red vi stora vägen upp till samhället och då blev det mycket att titta på. Men det gick fint och Ego blir säkrare för varje gång vi är ute. I höst har vi ridit mycket ute på stora vägar för att vänja honom vid mesta. På eftermiddagen fick Williams följa med när vi hämtade hö med Ego. Nu är det kväll och en ny vecka med nya utmaningar väntas.😉
Godnatt
 

Tisdagen 16 november

Det doftar härligt med nybakat bröd visst är det skönt med dessa mörka kvällar.
Jag är nog en riktig höstmänniska och nu när det går mot advent då är det som bäst. Men det finns en nackdel men bara en. Det är svårt att jobba med hästarna i mörkret. Skogskörning får det bli på helgerna men lite ridning funkar bra trots att det är mörkt. Sen blir det mycket stallmys och det är inte dumt det heller- I dag har det varit kallt så jag passade på att ta en skogsrunda med hundarna de blir så pigga när det fryser till lite. Då trivs lapphunden som bäst.
Sen blir de inte så skitiga när det fryst till lite. Merlin älskar att plaska i vattenpölar. Vi får se hur länge kylan håller sig. I Lördags så körde jag Filippa i äppelträdgården. Små stockar drog vi ihop och hon gick så fint. Nu till helgen ska hon få följa med till Tranås ock träffa andra hästar i skogen. Det blir spännande att se hur hon tar det.

Lördagen 6 November

Då är dagen över vi väntat på ett tag. Rådgivande unghingstbedömning i skog Vetlanda.
I dag skulle vi få höra om Willes framtid. Ska vi låta honom var hingst eller valack var frågan. Vi kom väl förberdda och i god tid så Wille fick tid på sig i den nya miljön. Mamma Fabiola var med och det gjorde att Wlle kändes sig säker. Han blåste upp sig lite grann när han såg de andra hingstarna så han växte flera centimeter tror jag.
Han var riktigt söt när han fick för sig att han kanske var lite äldre en sex månader.
Håkan visade honom och jag stod kvar vid kanten med Fabiola så vi inte skulle störa visningen. Wille ställde upp sig fint och stod helt stilla när domaren gick runt och granskade honom från topp till tå. Sen skulle hans rörelser visas först skritt och sen trav. Han lyssnade så fint och visade verkligen upp sig lika fint som en äldre häst kan göra. Hade nog väntat mig att han skulle bralla till det när vi kom bort, men skötte sig lika bra som när vi tränat hemma. Utlåtandet finns på Williams egna sida. Nu får tiden visa hur det går fortsättningsvis för WillE. Nu blir det lite mer focus på tömkörning framöver och gå jämte Ego och vagnen.
Filippa har jag tränat markträning med. Som omväxling har jag gått jämte henne  och styrt henne med tyglarna. Lärt henne skänklarna som kommer framöver med ridningen. I morgon tar vi ett pass i skogen med saxen för om två veckor börjar skogkursen så då vill det till att hon är lite van vid skogsarbeten.
Åsa och jag ska börja morgondagen med en ridtur så jag tror det snart är dax för bingen. Det är mycket häst nu och så roligt.

Söndagen 31 Oktober

Sista dagen i denna månad. Rysligt va det går fort. Nu har vi även dragit tillbaka klockan så i kväll blev det mörkt tidigt. Veckan som gått har varit lite hektisk. Blev inte så mycket tid för hundar och hästar som jag vill. Men det får jag ta igen i veckan då jag är ledig lite extra. Fredagskväll var vi på premieringseko i Nordsvenska hästen. Där tittade vi på bilder från sommarens hästsemester och premieringen i Norra Ljunga. En trevlig tillställning och ett sätt att umgås utan häst.
I går hade vi lite gäster då vi firade att någon i familjen fyller år i veckan. Vem kan det va tro🙂
Hästarna har fått jobba lite i veckan. Ego har ju sin tjänst med att dra upp vatten och hö till hagen plus lite harvning och annat pyssel. I dag lastade vi Fabiola och Wille och åkte till banan. Tränade på att gå över alla hinder och det gjorde han utan att tveka. Sen var det visningsträning som gällde. På Lördag är det dags för Wille att visa upp sig för domaren. Ska han bli valack till hösten eller???
Wille är snäll och medgörlig men frågan är hur han reagerar med alla andra hästar.
Sen har vi varit ute med Filippa och kört i skogen. I dag blev det dags att ta saxen och dra lite små stockar. Hon gick på så fint och bryr sig inte det minsta om vad som är där bak. Känns så tryggt med den hästen. Om ett par veckor börjar skogskursen i Tranås då får hon följa med och vänja sig att arbeta med andra hästar i skogen. Det ser jag fram emot. Ha en bra vecka😀

Lördagen 23 Oktober

Fick besök av Mia och Tony idag och med sig hade de Zingos son Sammy.
Vi tog en skogspromenad med mycket bus och träning . Zingo vill förstås visa att han är större medans Merlin inser att det är en liten valp som inte är något hot ännu.
Zingo fick ner Sammy på rygg några gånger och stod över honom och såg riktigt hotfull ut. Men sen lekte de i nästa sekund. Spännande att se deras sätt att umgås.
I dag har det regnat hela dagen. Hade tänkt att harva med hästarna men det var inte att tänka på. Fick bli pyssel med dem  istallet i stället. Håkan var hos Gudrun och hämtade våra selar som varit på lagning. Det var lite sömmar som behövdes sys till. Bäst att fixa till det innan det går sönder för då kan det gå illa. Hade också beställt en ny grimma och en ny råläderstöm. Det var fina grejer det. I morgon blir det en långtur med hästarna och sen får vi nog jobba med unghästarna på eftermiddagen.
Hoppas regnet har gett sig då. Nu är det bäst att lägga sig. Natti natti

Söndagen 17 Oktober

Inkommen efter en långpromenad i skogen med hundarna. Lite mörkt blev det och rådjur och älgar stod och tittade på oss lite varstans. Nu ligger hundarna nöjda och knapra på varsitt grisöra det bästa de vet.
I dag red Åsa och jag ut tidigt som vi brukar på Söndagar. Vi hade bestämt med en annan Åsa att vi skulle rida runt Landsjön. Det blev en härlig runda i solsken med blandade gångarter och mycket nytt att titta på för hästarna. Tre timmar tog det innan vi var hemma igen. Sen smakade det bra med kaffe i stugvärmen.
I eftermiddags fick Fabiola jobba lite till. Vi hade lovat att harva grönsakslandet åt grannen så det fick det bli. Wille fick hänga med och när vi var färdiga gick vi en runda ut med stora vägen för att han ska vänja sig vid trafiken.
Vi övar också på att han ska gå fint till unghingst visningen. Han har nu förstått vad som gäller och i helgen gick det riktigt bra. Inga bocksprång och gallopp inte.
Förra helgen när vi tränade kom en ryttare förbi och då  blåste han upp sig och gjorde sig riktig snygg. Vi får väl se hur han tacklar alla hingstar på visningen.
I går var jag ute med Filippa och tömkörde henne en längre runda och sen tömkörde jag henne på volt på en åker. Har ni undgått att förstå att hon har en speciell plats i mitt hjärta.🙂 I kväll blir det soffan och titta på Rallybrudar.

Lördagen 9 oktober

Hösten är härlig och vilket väder vi haft idag. Sol och underbara färger.
Nu är det mycket på gång när det gäller hästeriet.
I går kväll var vi på en intressant clinic med Anders Eriksson.
Arbete på töm var temat. En mycket trevlig kväll. Först var det genomgång hur  hästen är uppbyggd. Visade många bilder på hästar av olika sorter när det gäller deras uppbyggnad. Han pratade en hel del om hur hästen påverkas med inspänningtyglar och när man tvingar ner huvudet för mycket.
Vi var sen ute i ridhuset och han tömkörde en häst och visade hur man påverkade den och det var fritt fram för den som ville prova. Bra gympa sa han om man ville ha lite mer svung i steget på sin häst. Så lite mer tömkörning på volt får det bli nu.
Och va tror ni jag gjorde med Fabiola i dag ? Jo innan hon skulle för harven så blev det tömkörning. Hon tycker det är roligt så jag får nog jobba lite mer med det.
Efter det tömkörde vi  Fabiola och Ego i par och det gick jättebra. Ska köra dem ett par gånger till sen blir att sätta för dem för harven. Spännande.
Det är det som gör livet så roligt med hästar det finns hela tiden nya utmaningar att utsätta dem för.
I morgon blir det lite mer jobb med unghästarna och på eftermiddagen ska jag på kurs i stamboksläsning. Kan det bli roligare en så här i livet😀

Lördagen 2 Okteober

I går fyllde våran Williams 5 månader. Han är en riktigt stor och kraftig kille med ett hjärta av guld. Så snäll och lugn. Hoppas nu det håller i sig. Nu börjar den svarta färgen komma mer och mer. Han kommer nog bli läcker tror jag med lite mer tagel och med den mörka färg och bläsen till det. Spännande att se hur han utvecklas.
I dag har vi harvat potatisåkern och efterplockat dem. 8 korgar till blev det. Ingen dålig skörd i år inte. Fabiola och Ego fick dra harven så de blev riktigt svettiga.
I morgon blir det en längre ridtur. Åsa kommer i ottan 8.00 så ska vi ge oss iväg genom samhället och upp i skogarna. Hoppas på bra väder. Sen blir det att jobba med unghästarna. Filippa får en lektion som körhäst och Wille blir det lite visningsträning inför unghingsbedömningen i November.
Veckan som kommer blir det lektionsridning med Fabiola och harva ska hon också få göra. Bra med lite blandad träning. Lite hundträning får det också bli och kanske en cykelsväng.


Söndagen 26 September

Nu blir det snabbt mörkt om kvällarna. Lite mysigt är ju det också när man kan kura hop inne med tända ljus och se på tv och slöa i soffan. Det blir inte så mycket av den varan när det är ljust till sena kvällen.
Fredagseftermiddag tog Åsa och jag en ridtur med hästarna och nu sparar vi inte på krutet. Ego kämpade på och börjar tycka det är kul med fart
I lördags började vi att plocka upp våra potatis men gav upp efter ett par timmar då det började regna. Får fortsätta i veckan då de lovar bättre väder. Men skörden ser ut att bli fin i år. Härligt att ha egna potatis hela vintern som Ego har varit med och kupat. I dag har jag ridit först på Fabiola och vi tog ett pass på banan. Började med att longera henne för hon skulle bli lite varm. Sen fortsatte jag med att jobba henne i form. Det är jobbigt nu efter att varit dräktig i två år att jobba upp lite ryggmuskler. Men hon var pigg och mjuk i dag så det gick riktigt bra.Jag började rida lektion med henne förra veckan det var kul och insperande. Sen var det Egos tur där övade vi tempoväxlingar. Håkan och Nicke for till Ränneslätt i dag för att titta på motorcyklar som kör i leran. De kom hem och hade haft en kul dag men lite kallt var det. I kväll tog vi Filippa och satte henne i en skakel och hon drog den så fint, vi körde henne på vägen och en del volter.
Har börjat jobba med henne ordentligt nu, växlar med linor och skakel och ibland tömkör jag henne på volt och i byn som miljöträning. Härlig häst att jobba med. Ego fick sen agera traktor då trivs han som bäst och  köra vatten till hagen och hämta hö ifrån ladan. Nu är det söndag kväll och nu börjar snart en ny vecka vad ska den bjuda på tro?

Måndagen 20 September

Hösten har kommit och denna vecka har varit lite kyligare och regnigare.
Men nu väntas ett par fina dagar enligt prognosen. Veckan och helgen har vi ägnat oss åt lite av varje. Håkan håller på att förbättra stängslet i vinterhagen och Jonas röjer med röjsågen. Vi har ett berg där de går på vintern och det växer mycket taggiga buskar jag inte vill ha där. I söndags tog Åsa och jag hästarna på en längre ridtur och det gick jättebra och Åsa var nöjd med Ego som börjar få lite mer framåtanda i sig. Jag tror nog Åsa har haft lite träningsverk i veckan efter den turen.
Hoppas vi hinner ta en tur till helgen igen!🙂
I morgon rider jag lektion med Fabiola ska bli kul. Lite träning med unghästarna står på programmet också. Med Ego blir det att harva mellan jordgubbsplantorna jag satte i höstas. Hoppas de inte har regnat bort. I Lördags kom Mia och Tony med valpen Sammy som är efter Zingo. Vi gick på promenad och lät dem leka . Det var bra träning  för alla tre hundarna. Det gäller att lyssna på matte även när andra hundar är med. Hoppas ni kommer snart igen så tar vi en ny promenad. Idag har jag varit ledig och gissa va jag har gjort! Jo jag har varit i Ullared och shoppat en hiskelig massa grejer. Hästarna och hundarna fick en hel del nya saker. Nicke var med och inhandlade sitt och jag fick väl en del också. Nu är klockan midnatt bäst att slänga sig bingen några timmar innan nästa dag kommer. 😉
Kortet fick jag från Åsa idag som hon tog på Fruktens dag förra helgen.
Då fick alla som ville prova på att rida på en Nordsvensk Brukshäst.

Söndag 12 September

En härlig helg har det varit.
I går var vi med på fruktens dag här i byn. Hästarna var med för ridning den här gången. Turerna blev många och inte bara barn ville rida utan också pappor,mammor, morfar och farfar va de som blev glada som barn. Många var lyriska när de fick prova att ta en tur på en stor nordsvensk. Fabiola och Ego var med. Williams var hemma med Filippa och det trivs han bra med.  I dag var det dax för den stora dagen då det är allmogemarknad i Jönköping. Det växer sig större för var år. Vi hade med oss Ego och Filippa de stod tålmodigt och blev klappade hela dagen medans jag sålde frukt i massor. Kameran glömde jag hemma men kanske någon annan tog kort så jag kan lägga in framöver. I veckan ska jag börja rida lektion med Fabiola ska bli kul att komma igång med henne nu och inte bara rida i skogen.
Filippa tränas och jag  tömkör henne mycket i olika miljöer och gångarter, växelvis med att hon drar i linor eller skakel.Känns så bra att jobba med den hästen.
Sen har vi ju då Ego han fungerar som  gårdens traktor. Han har fullt med jobb mest hela tiden.Är man duktig får man ligga i, men han trivs  med att vara med och jobba. Ett par veckor i somras fick han ledigt men då tjurade han och ville inte gå med till hagen han skulle vara kvar gå gården och vara med oss. Vi som tyckte han skulle ha lite ledigt.

Lördag 4 September

🙂 😮Km i Tranås stod det i almanackan i dag. Det var attans va tiden går. Efter förra gången hade jag tänkt att nu skulle det tränas men inte har tid funnits till det.
Målet för mig var att slå Håkan men det lyckades jag inte med i år. Han hade tränat ordentlig och det gick riktigt bra för honom. Medans jag hade lite strul med backningen. Drog där på mig ett U och det är ju inte bra i slutändan.
Men Ego skötte sig kanonbra märktes att han mognat ordentligt på ett år😀

I kväll tog jag med hundarna på en lång ridtur det var längesen sist. Fabiola var pigg så det blev en tur med fart och hundarna fick ligga i för att hänga med. I morgon kommer Åsa då tar vi en ridtur tillsammans. Den första sen Fabiola fick Williams.
Funkar så bra nu med Wille att han lugnt kan stå kvar med syrran i hagen eller i stallet.
Denna veckan har Ego gått för slåttern och släpräfsa och vi är inte färdiga ännu så det sista tar vi i morgon. I dag fick Wille gå jämte Ego och vagnen. Blev lite ängslig först och föltuggade mot Ego han kändes stor och farlig. Men sen gick han med riktigt bra. Nu blir det mycket träning med Filippa och Wille. I veckan var jag ute med Filippa och tömkörde henne på volt bla. Hon är en glad och lättlärd tjej.
Lyssnar och vill lära sig. Veckan som kommer blir nog rätt hästig bäst att passa på när det är fint väder. 😀
Söndagen 29 Augusti

Williams han växer och nu är han fyra månader och börjar bli riktigt stor.
Nu är han väldigt lugn och foglig. Står snällt i spilta när jag är ute och rider och är inte alls mammig. Var ute en ridtur på två timmar i dag med Fabiola. Williams fick prova selen i dag och det bekom honom inte något. Spännande att följa den killen ska det bli. I helgen har vi gjutit ett golv i vår utebox. Det funkade inte så bra med grus i botten. De grävde stora hål. Inte bra. Men nu ska det väl bli bättre.
Med lite förkylning i kroppen så känner jag mig lite sliten kanske inte så konstigt.
Men det är svårt att ta det lite lugnare när det är mycket som ska göras.
I fredags var jag på Djurmagasinet de hade en ny invigning av nya lokaler.
Då var hundcoachen Fredrik Steen där och svarade på frågor från oss hundägare.
Det var spännande att höra och jag fick svar på e många frågor som man grunnar på. Nu börjar en ny vecka och till helgen tar vi sikte på Km i Tranås. Brukskörning och ridnig. Har inte tränat så mycket så vi får se hur det går. Målet är inte att vinna utan att slå gubben. 😀

Måndagen den 23 Augusti

Ännu en vecka har gått och nu är den här månaden snart slut. Har väntat på en släng av sommaren, men Augusti blev en ostadig månad med regn och åter regn.
Hoppas nu på en torr och fin höst med många fina rid och körturer.
Helgerna framöver är det mycket hästaktiviteter på gång. Km i Brukskörning/ridning har vi tänkt att delta i, Allmogemarknaden i Jönköping får vi inte missa, Fruktens dag i byn är en trevlig dag då det bjuds på äppelsafari med häst och vagn av oss.
I Lördags var vi på Premiering i Norra Ljunga med Filippa. Nybadad och fin klev hon på transporten som hon inte gjort annat, hon är inte rädd för något den damen.
Väl framme i så lastades hon av och sen gick vi omkring så hon fick se sig om.
Hon behåller sitt lugn när vi kommer bort och är samma goa Filippa.  Visningen gick bra och hon skötte sig fint, men lite på uppställningen får vi träna på tills nästa år.
Mer om premieringen kan du läsa under fliken Norra Ljunga.
Trötta efter en hel dag kom vi hem och sen var det att svira om för att åka på tjejkväll med hästtjejerna. Vad pratade vi om hela kvällen tro jo häst förstås.🙂

Söndagen 15 Augusti


I helgen har vi varit på FNH dagen som hölls i Medevi Brunn.
En rolig helg med massor av fina hästar och trevliga människor. En helg om året träffas alla Nordisfolk och tittar på hästar. I år var det Östergötand som hade fått äran att arrangera detta.
Många fina hästar fick vi se och en kadrilj med treåringar det var imponerande.
Eftermiddagen var det årsmöte och det flöt på riktigt bra så kl 18.00 var det middag med efterföljande dans. Trevlig tillställning med underbart väder.
Nu börjar det närma sig vår premiering i Norra Ljunga. Så denna vecka blir det förberedelse inför detta . Vår Filippa ska visas så det blir att träna henne denna veckan så hon visar sig fint.


Söndagen 1 Augusti

Tiden rusar iväg men en är inte semestern slut för min del. I dag är det första Augusti och det betyder att Williams fyller tre månader. Han har fått bli stor nu och i helgen har han stått uppbunden i egen spilta bredvid´mamma. Lite fundersam i går, men i dag gick han in först i stallet och ställde sig vant i sin spilta och började tugga kraftfoder som den självklarades saken i världen.Kratsa och raspa hovarna börjar gå riktigt bra nu. Den killen börjar bli en riktigt goding.Han har i helgen fått åka transport med mamma för första gången. Han gick på fint sen körde vi ner till ridbanan. Där red jag på Fabiola medans Håkan tränade Wille på att gå över bommar.
Efter en stund lastade vi vi dem och körde hem. Gick bra och han stod lugnt och stilla. Känns skönt att han har åkt transport och vet hur det funkar.
 I dag fick han följa med mamma ut och gå bredvid landsvägen där det kör bussar, motorcyklar, lastbilar, och massa bilar. Det brydde han sig inte om trafiken men var lite nyfiken på va han hade jämte sig i kanten. Det blir spännande att följa honom framöver.
Filippa som hade fått en böld under hakan har läkt ihop jättefint. Tur att det inte har varit så varmt. Hon har sluppit en massa flugor i såret. På Fredag kommer hovis och då skor jag upp Fabiola så sen blir det lite mer ridning för henne.

Torsdagen 29 Juli

Efter att ha fixat en del hemma så åkte vi upp till Norrköping ett par dagar.
Nicke ville till Kolmården så blev det. Lika roligt tyckte Håkan och jag det var att se alla djur. Delfinernas show är riktigt imponerande hur kan man lära dessa djur allt detta???? Aporna tillhör också favoriterna de är för roliga att se på. Det var en liten busapa som showade en  hel del när vi stod där. Nicke som har en sköldpadda och salamandrar tyckte att tropikhuset var spännande. Efter en heldag på kolmården åkte vi till Norrköping där vi hade bokat hotell mitt i City: Där bodde vi bra. Kvällen var varm och skön så det blev en runda på stan med lite mat och dryck.
Vi var och badade och shoppade dagen efter och åt en härligt god lunch inne i stan. På hemvägen hälsade vi på Fabiolas före detta ägare Urban och Ingeborg. Där vi blev varmt välkomna med gott fika och en underbar gård med så mycket vackra blommor. Det var så roligt att se hur Fabiola bott innan hon kom till oss och hennes barnbarn Nora var så fin. Hennes första föl Frida som jag gärna hade hälsat på var fortfarande hos hingsten kravall. Hoppas nu hon tar sig så att det kommer ett litet föl till nästa år. På bilden ser ni Ingeborgs vackra blommor. Tack snälla ni för vi fick komma och hälsa på. Skickar gärna din mailadress så ska du få lite bilder. Har inte den kvar då sonen har installerat om min dator. Nu är vi hemma igen och regnet öser ner. Hästarna står inne och torkar tänkte rida dem bägge två i kväll om nu regnet vill ge med sig lite.

Söndagen 25 Juli

Söndag förmiddag och regnet har öst ner en bra stund. Det känns bra med tanke på växtligheten med en ordentlig rotblöta.Hade tänkt ta en längre ridtur med Ego i morse, men hoppade över det och beslutade att det fick bli lite brödbak i stället.
Få se om kvällen har bättre väder att erbjuda. I går kväll flyttade kycklingarna in i nya hönshuset där har de det bra nu när det regnar. De såg ut att trivas och det känns skönt att det blivit färdigt nu. Williams växer och han har varit med och harvat en del. Sista gången fick han vara med Håkan under tiden Fabiola drog harven.
Men han följde snällt med Håkan och behövde inte alls vara jämte mamma. Så de passade på att umgås under tiden.
Filippa har fått en böld under hakan. Den sprack i fredags så hoppas nu på att den ska läka fint. Tvättar och fixar lite med det. Man blir allt lite orolig och tror alltid det värsta när det är något med djuren.  I Fredags var vi i Nottebäck på premiering.
En mycket trevlig dag med bra hästar. Två riktigt bra körprov såg vi, det är så roligt att se när det stämmer mellan kusk och häst. En snygg Rolex avkomma var med och jag är imponerad hur den hingsten präglar sina avkommor. Helt i min smak när det gäller Nordsvensk.

Måndagen den 19 Juli

Semestern i år består utav att bygga ett nytt litet krypin till hönsen.
Vi behöver deras nuvarande utrymme till foder och annat då hästarna tar mer och mer plats med all dess utrustning. Håkan snickrar för fullt och jag målar och fixar med lite av varje. Sen blir det lite häst aktiviterer i mellan. I går red jag en tur på Ego det var lite svalare på morgonen. Han var pigg och tyckte det var roligt. Det har varit mycket dragarbete för honom hel våren. Filippa tränade jag inför premieringen det är focus på det just nu. Fungerar jättebra här hemma men vi får väl se när vi är där.
Har tänkt att åka med henne på träningen som är veckan innan och kolla hur det funkar. Hundarna pustar i värmen men ett dopp i Vättern gillar de. Zingo han simmar och hämtar pinnar i vattnet och får aldrig nog. Han är inte rädd ett dugg och simmar rätt ut upp på en sten som sticker upp. Sen hoppar han i och verkar stortrivas.
Merlin är mest invid land och tycker det blir lite tråkigt när alla är ute och simmar.

Måndagen den 12 Juli

Svetten rinner om en. Även att klockan nu är 23.45 så är tempen 24 grader. Nu är det sommar. Vättern svalkar bra nu. Helgen har bestått av hästaktiviteter.
I Lördags lastade vi Ego och Filippa och for till Åsa i Hult. Hon hade bokat träning med Ewa och vi hade bokat lektioner. Det var varmt men lärorikt som vanligt.
På kvällen var det grillfest och klockan blev sen innan vi var hemma. Tack Åsa.. du är en klippa att få till det på bästa sätt.
På Söndagen var det premiering i Kisa och det ville vi inte missa. Men det var varmt så en del hästar valde att stanna hemma och det förstår jag. Tempen visade 35 grader när vi åkte hem. Men många fina hästar såg vi och trevligt folk som vanligt.
I dag har det varit jordgubbar för saft och sylt, Håkan har pysslat med hagarna.
Det var första dagen på semestern....

Måndagen 5 Juli

Oj... vilket väder jag fick på min semester. En vecka med mycket bad i Vättern.
Har väl också hunnit med en del nyttiga saker som måla om staketet till hästhagen det lyser rött och fint nu som nytt blev det. Har målat om hönshuset och städat ur boa där vi ska inreda ett nytt hönshus. Sadelkammaren har börjat bli för liten så vi får ta lite utrymme från hönshuset. I lördags for vi till High Chaparall det blev en heldag som bestod av Western tävlingar, uppvisningar och många försäljare. Det blev lite inköp det mesta till hästarna förstås. Men en hatt köpte jag mig och Håkan köpte en skjorta. Jättekul resa med sällskap av damerna Åsa och Anna. Men lite varmt var det allt i bland. I söndags började jag dagen med att cykla runt sjön med hundarna det är gudomligt fridfullt en söndagsmorgon och vi stannade vi klippan så hundarna fick bada och jag tog morgonkaffet där. Det är sådant jag känner jag bara måste göra ibland. Känns skönt när hundarna har fått springa av sig .

Onsdagen 30 Juni

Nu har vi firat midsommar och nu blir det mörkare för var dag. Känns lite trist.
Men härligt väder har vi nu... och längesedan var det som vi hade en sån fin Midsommarhelg.
Vi passade på att slå vårt hö och det gjorde vi förstås med Ego. Han gick fint och det märktes att han hade fått lite mer styrka sen förra året vi slog med slåttern. Sen blev det hö räfsan som vi drog ihop höet med innan vi hängde upp det. Nu hänger det fint och torkar. Men lite annat hanns med också, vår son Andreas fyllde 21 år så lite fest för honom blev det på Midsommarafton. PÅ midsommardagen ringde Åsa och ville vi skulle åka till  Drottningstorp på countryfestival, det ville vi förstås. Kvällen kunde inte bli bättre med bra musik och en härlig stämning och lite dans blev det också innan vi for hem för att ta en kvällsmacka med Åsa och Lasse. Tack för att ni ringde och fick med oss. Denna veckan har jag semester och det har varit skönt med bad i vättern och lite annat som måste fixas. I dag har jag och hundarna varit och hälsat på Zingos valp Sammy som flyttat till stan. Sammy blev först lite ängslig när Merlin och Zingo kom in i trädgården men det dröjde inte så länge förrän han ville busa med dem. Men Merlin hade fullt upp att kissa in hela trädgården så det säkert inte skulle lukta någon annan.

Lördagen 19 Juni

Vi är inne i en intensiv period nu. Det varvas med hund och hästaktiviteter, jordbruksgöromål och mycket annat som städa, tvätta och baka. Sen ska en ju jobba också för att få in lite pengar. I dag har Jonas och jag varit på hundutställning på Elmia med en massa hundar. Det gick bra och vi träffande många söta lappisar förstås. Mer om det kan ni läsa på Ferraris sida. När vi kom hem var det bara att svida om och gå ut till hästarna. Först tog vi Ville och Fabiola och harvade. Ville gillar inte riktigt att gå jämte mor när vi harvar det blir en del bock språng. Efter det tog vi Ego och fortsatte att harva sen plockade vi upp sten som vi tog med hem för kommande trädgårdsprojekt. Tiden går ju fort när man har roligt så klockan blev mycket innan vi var inne. Har förresten fått tillökning av 13 st kycklingar så de ska matas och pyssla om, och som med alla djurungar man får så är det alltid lite extra oroligt första veckan innan man ser att allt fungerar som det ska. I morgon ska vi så det sista med Ego, då åker såmaskinen fram det tycker Håkan är lite extra roligt. Jag tror att Filippa ska få sig en lektion i körning också sen får vi se vad tiden räcker till.
Ha det bra så länge och gör gärna ett avtryck i gästboken. det är så roligt med en hälsning där.

Måndagen den 14 Juni

I går gick dagen åt hundens tecken. Jonas och jag steg upp kl fyra brrrr och satte oss i bilen och körde ner till Varberg. Vi skulle till en hundklubb som ordnade med MH test. Pia hade samlat ihop 8 hundar av raserna Finsk lapphund och lapsk vallhund.
Jag hade anmält Zingo och hans helbror i kullen Pontiac var också med.
Det går till så att Hund och ägare går igenom en bana där man kollar hunden hur den reagerar på olika saker. Det tar ca 40 minuter per hund och sen får man ett skriftligt utlåtande. Ett kvitto på vilken mentalitet hunden har. Jag har en sida om MH testet.
Det var väldigt spännande och se hur olika alla hundar reagerade. Efter att sett alla hundar fortsatte vi hem till Yvonne för att se på hennes nya hundar hon köpt ifrån Danmark. Oj vad söta de va och den lille valpen var bara för go.
Efter en titt så fortsatte vi skutan till Ullared och där var jag bara tvungen att stanna. Hade en timma på mig innan de stängde men hann riva åt mig en del på djuravdelningen. Trötta efter att vi intagit en ullaredshamburgare så for vi hemåt.
Det var en lång och lärorik dag.

Söndagen 6 Juni

I helgen har vi harvat och sått för hela slanten. Alla hästarna har fått dra sitt strå till stacken. Det har varit kämpigt i värmen. Men vi har stigit upp tidigt och kört och sen en siesta för att ta ett pass till på kvällen. Ville har fått gå bredvid och han blev svettig av att bråka i jämte mamma. Fabiola är en snabb dam så han fick hänga i ordentligt. Ego ska ju även sköta vattenkörningen så han har fullt upp så någon ridning på honom har det inte blivit. I kväll var då jorden färdig för sådden. Håkan sken i kapp med solen. Det är det bästa när han får ta fram såmaskinen då leker livet.
I

Måndagen 31 Maj

Lille Ville han växer och börjar bli riktigt stor. Han artar sig riktigt bra.
I helgen tog jag Fabiola och red ut en sväng. Ville fick följa med och gå bredvid med grimskaft. Gick bra men ibland ville han komma på efterkälken.
Fabiola muttrade på honom och tyckte nog han fick skynda på lite.
Hon är ju en rask dam. I Lördags var Håkan i Lomaryd och tävlade i DM i brukskörning. Han var nöjd och tyckte Ego hade utvecklas riktigt bra sen sist.
Slutade med en nionde plats. Filippa har fått lite träning i NH och jag har även börjat träna inför premieringen. Hon är så lätt att jobba med. I Lördags tog vi en tömkörningsrunda då hon fick gå själv framåt hela tiden. Lite läskigt men gick jättebra hon lyssnar så fint hela tiden. Hundarna har fått motion genom cykling.
De blir så glada när de får följa med och cykla. Tog en runda på två timmar i söndagsmorgon. Stannade till vid sjön så de fick bada lite. Det gillar de. När vi kom hem satte jag dem i duschen och skrubbade dem ordentligt med shampo. De har börjat fälla, så nu blir det att borsta dem varje dag framöver så att de släpper all underull.

Söndagen 23 Maj

I helgen for pojkarna och jag till Asby för att titta på Zingos valpar.
7 små nallebjörnar låg där och kikade med olika färger. Ett par av dem tyckte vi var riktigt lik sin pappa. Spännande att se hur de utvecklas. Det blir nog fler resor dit. I dag har jag cyklat en längre runda med hundarna det gillar de stannande vid sjön så de fick bada och springa på bryggan. De älskar att vara vid vatten. Har anmält Zingo till Elmias utställning i Juni ska bli kul nu när han är lite mer färdigutvecklad. Innan dess ska vi till Varberg på Kennelträff och då ska han få genomgå ett Mh test där man kollar han lynne. Spännande🙂

Söndagen 16 Maj

Hemkommen efter en dag på Vissmålen. Det var träning i brukskörning och ridning.
Jättebra tillfälle att öva inför Dm i Lommaryd 29 Maj.Har bestämt mig för att rida och Håkan ska köra så får vi se hur det går. Dagen började med banbygge sen var det växelvis ryttare och kuskar som tränade på banan.
Ego fick tränas i både körning och ridning och det gick jättebra. Han kan vara ganska seg i ridningen men detta gillar han. Han var pigg och lyssnade fint.
Filippa fick åka med för miljöträning. Vi har inte kört henne i transport på länge så det var dax att friska upp det minnet. Hon gick på direkt och Ego efter så det kändes skönt. Sen gick vi runt på banan innan de började köra så hon fick känna på alla hinder. Inget som stressade henne. Hon blev lite orolig när Ego var på banan och hon inte fick följa med.Bra träning. Helgen har förövrigt vara ganska hästig. Håkan har sladdat med Ego i helgen så han har varit riktigt trött. Fabiola har fått dra harven med Williams bredvid. Lite stök i början sen gick han med fint. Veckan som kommer blir det mer vårbruk vi har mycket kvar att sladda och harva så hästarna ska minsan få sitt. En mindre trevlig sak i går.... vi såg en huggorm som låg bredvid vägen Merlin var väldigt nära att få sig ett bett. Men klarade sig. Då blir man rädd.

Söndagen 9 Maj

Williams en vecka gammal.
Williiams han växer och i dag var dax för attt släppa dem på större beten.
Då blev det fart på Fabiola och det var bara att hänga med för Williams.
Allt har gått jättebra och Fabiola tar så väl hand om den lille .
I helgen har vi tömkört Fabiola med Williams i jämte. Lite bus var det allt och ville inte riktigt gå framåt i början. Men till slut insåg han att det fanns inte något att välja på.  Ego och Filippa har fått komma på nytt sommarbete i dag och vi väntar lite med innan vi släpper ihop dem med Fabiola.
I morgon är det Måndag och ny vecka men inte så lång. Fyra dagars ledigt väntar.
I kväll hörde vi göken. Vårtecken

Måndagen 3 Maj

Välkommen Williams!😀
Tidigt i Lördags morgon födde Fabiola sitt väntade föl. Vi försod att det var på gång och vaktade henne hela natten. Vid fyra på morgonen började hon krafsa och ville lägga sig ned och sen gick allt ganska fort. Några värkar och sen kom han ut. Fabiola var ganska trött och låg kvar en stund.Men fölet ville inte ligga kvar i sin säck utan kravlade sig upp och ställde sig på darriga ben. Fabiola kom upp och slickade på honom men sen var det dax för nya värkar och hon la sig ner och då kom efterbörden. William stapplade omkring och nosade på oss och man såg hur han letade och undrade vem av oss som hade tuttarna. När Fabiola kom på benen igen gick vi in med dem i boxen. Nu lämnade vi dem i fred så de skulle få lära känna varandra. Håkan och jag gick in och pustade ut efter nattens vak. När vi kom ut efter ett par timmar snuttade han ch medans vi stod där så kom fölbajset allt i sin ordning. Skönt när allt funkar.
Tyckte nog att förlossningen gick ganska snabbt och lätt. Men som kvinna vet jag hur jäkla ont det gör och lider då varje gång mina djur föder sina ungar.
Som ni säkert förstått på namnet blev det ett hingstföl med bläs silvergrå till färgen som blir svart framöver.
Vi är så tacksamma att allt gick bra även denna gång🙂

Fredagen 30 April

Sköna Maj välkommen!!!!
Som ni kanske la märke till på förta sidan har Zingo blivit pappa.
I måndags kom 7 st valpar och allt gick bra. Verkar som de blir mörka till färgen som Zingo. Är ni intresserad av valp kontakta Maud via hennes hemsida.
De blir säkert både tjusiga och gulliga till sättet. Vi längtar att få åka och se dessa nallebjörnar.
Fabiola har fortfarande inte fått något föl men det verkar på gång. Mjölken har börjat rinna och hon är orolig. Vi får se om det händer något i natt.
Ego får jobba på med allt möjligt. Som omväxling till all körning så tog jag en ridtur i går. Gick jättebra och han börjar jobba på bättre.
Nä nu är det dax att springa ut till stallet och kolla Fabiola.🙂

Söndagen 25 April

I dag skiner solen och jag får passa på att sitta en stund och bara njuta.
Våren har varit ganska kall i år och man längtar efter lite varmare temperaturer.
Håkan har blivit ett år äldre och i Fredags firade vi med att gå på Mästergudmundskällare där de hade Abba afton. Det var en jättegod buffe framdukad och fulla ös med massor av Abba låtar. En kanonkväll.
I helgen har vi fortsatt att fira med släkten. Sen har vi förstås kört med hästarna.
Filippa har dragit en liten stock i linor och gått med Ego när vi kört vagn.
Hon utvecklas bra och är jättelätt att jobba med. Lugn och uppmärksam.
Fabiola är fortfarande rund om magen och viar inte några tecken på att det är dax ännu. Vi får se hur länge hon tänker gå denna gång.
I dag har jag lagt ut lite nya recept, det är en hel meny. Maträtt, bröd och en bärlängd till kaffet. Hoppas ni vågar pröva.

Måndagen 19 April.

Veckorna går och nu är det dax för Fabiola att föla om man ska gå efter kalendern. Men det dröjer nog ett tag till. Hon verkar inte färdig för föl ännu.
Det ska bli så..  spännande vad det blir denna gång. I dag har hovis varit här och skott om Ego. Nu åkte broddskorna av för nu blir det väl inte mer snö. Men man vet ju aldrig. I helgen har vi fixat med lite av varje, körde de sista gödsellassen. Vi har dragit upp vinbärsbuskar med Ego gick hur bra som helst. Plopp sa det sen var de uppe. Inget för en stark häst. I dag har vi harvat och slätat ut i sommarhagen. Det finns massor att använda hästen till. Ser fram mot att kunna köra par då det är rätt tungt i alla backar vi har. I går åkte en stor stubbe upp som vi haft vid stallet men då ringde vi vår hjälpsamme granne som kom med traktorn. Så nu kan vi sitta och sola oss vid stallet utan att ha en stubbe i vägen.

Måndagen den 12 April

I dag skiner solen och det är riktigt skönt och vindstilla. Veckan lovar sol! 🙂

Annat var det i helgen då var det kallt som bara den. Lördagen tillbringade vi i skogen utanför Tranås. Det var Km i skogskörnig. Jag skulle tävla för första gången i skogskörning med häst. Det går till så att man kör en slinga med kälke i skogen där man inte får riva ner portarna som är uppsatta. Man kör en långstock på 9 meter på en klurig bana. Sen lägger man en bänk med 8 stockar. Mitt mål var att slå Håkan och jag gjorde det. Kändes rätt gött att göra då det är är han som kör mest. Jag har mest fungerat som hjälpkusk under de år vi kört in Ego. Men där satte jag den. Det suger jag på länge.
He he...
Som ni ser på bilden har vi däck på fälg till salu. Passar till v 70. Fina fälgar men två av däcken är lite slitna. 3000 kr vill vi ha för dem.

Måndagen 5 April

En skön helg har det varit. Det är så härligt att kunna ta dagen som den kommer.
Måste väl erkänna att mycke häst har det blivit och det är väl därför man känner sig så nöjd med helgen. På långfredagen bjöd vi in till skogsdag då samlades vi ett gäng och körde i skogen. Mer kan ni läsa om den i fliken skogsdag. Vidare har det varit gödselkörning. Det blir många lass som ska fraktas med häst och vagn till granngården så  det tar sin lilla tid. Filippa fick gå med och lära sig av farbror Ego. Han sa allt till henne ibland när hon började nafsa på hans sele och inte gå ordentligt. Hon tog det med ro och stod lugnt och stilla medans Håkan lastade av. Hon fick även vara med på vår skogsdag vi hade. Fabiola hon växer och nu närmar det sig fölning. Vi får se om hon tänker gå över tiden i år . Det kan bli en lång väntan. Nu är det inte långt kvar tills Zingo ska bli pappa vi väntar med spänning att få höra hur det gått. Lycka till Maud och Elajsa.

Tisdagen 30 Mars

Måste erkänna att jag känt mig trött både i dag och i går. Sommartiden kanske?
Men det kan nog ha sina osaker. Det var shopping i Ullared i Fredags och det var en lång dag. I Lördags for vi till Grevagården för att kolla in de nya hingstarna. Den dagen blev lång den också. Men kul var det. Så många snygga hästar på en gång och trevliga människor. Min favorit blev Balder 4 år. En riktigt höjdare i min smak. Synd att han bor i Danmark men de ska ju också ha något fint. Det är han som är på bilden när han gör sitt körprov.  På långsfredagen ska vi ha en skogsdag här i Rudu. Då träffas vi med hästar och kör i skogen. Vi övar lite inför Km i Tranås. Tänkte jag skulle ta med Filippa så hon får träffa lite andra hästar.
Det kan vara nyttigt. I går när jag var uppe i hagen plockade jag blåsippor. Det dröjer nog inte länge förrän det är blått och vitt av sippor. Härlig tid framöver.🙂

Söndagen 21 Mars

Mina barn brukade ofta säga när de var mindre att de längtade till något tex. Julafton, födelsedag, sommarlov mm. Men då brukade jag påpeka att de ska leva i nuet och uppskatta dagen som den är. Men vet ni nu gör jag lika dant. Jag längtar såå till våren så att gräset ska bli grönt, fåglarna kvittra, vitsipporna blomma och framför allt till Fabiolas föl  skall komma. Har nog aldrig längat efter våren som detta år. Kanske åldern inte vet jag man blir barn på nytt.
Ett annat vårtecken för mig  är att jag har cyklat med hundarna för första gången i år. Det blev en tur både i går och i dag. Merlin älskar det att bara få springa och springa och ta in alla dofter medans  Zingo vet jag inte just om han tycker det är lika roligt. Han har inte riktigt samma driv i sig men han springer med men ser ibland lite besvärad ut. Nu sover de sött jämte mig.
Jag tror hästarna också behöver vila det har blivit både körning och ridning i helgen. Nh ridnig en hel del. Inkörningslektion med Filippa både Lö och Sön.
Hon går fint med linor och svängel nu och besväras inte ett dugg.
Föresten sen längtar jag till nästa helg då vi åker till Grevagården och kollar in alla nya hingstar och träffar massa trevligt nordisfolk.

Tisdagen 16 Mars

🙂  Solen fortsätter att lysa. Snön smälter sakta men säkert. Vår i sikte.
Mitt vårtecken är när katterna går till dörren och vill ut. Håkan och Jonas fixade till kattgården i helgen. Snön hade förstört den lite men nu får de komma ut en stund i solen på dagarna.😀Det märks att de njuter när de kan sträcka ut sig i solen. I nästa liv skulle man kanske va katt det verkar rätt bekvämt.
I helgen klippte vi ner våra fruktträd. Håkan tog motorsågen så då var man trvungen att vara med så han inte jämnade dem med backen. Ego fick dra vagnen när vi skulle köra bort alla grenar. Det blev fem stora lass.
Fabiola växer men har inte börjat fylla upp juvret ännu. Om en månad ska det vara dax. Hon är pigg så jag rider henne men undviker för jobbiga vägar där det är mycket snö att pulsa i. Filippa tömkörde jag i helgen och det gick fint. Hon växer så det knakar. Nu väntar jag på att hennes tjocka päls ska börja fälla.
Ska bli kul att se hur hon ser ut under all päls.

Söndagen 7 Mars

En helg med strålande sol det har varit gött. Förutom att vi varit på en 50 årsfest på lördagkvällen så har vi varit ute med hästar och hundar hela helgen.
Åsa och jag startade dagen med en ridtur och i dag höll vi oss på vägen. Det börjar bli riktigt jobbigt att pulsa i all snö. Det märktes att de tyckte det var kul att trava på längs vägen där det gick lättare att röra sig. Lite galopp blev det också.
Efter lite fika hade Håkan kommit hem med att lass hö så det blev till att bära hö in till ladan. Sen kändes det i armarna och jag tror Åsa sover gott i natt. Filippa har också fått en lektion, tömkörning blev det en runda hon går så fint på bettet och lyssnar och har lärt sig halter och är riktigt styrbar. Håkan går lite längre bak jämte mig nu så hon får lära sig att gå fram själv. Detta är verkligen en urgullig häst med ett stort hjärta. 🙂 Nu när det är ljusare så blir det mycket ridning och körning på kvällarna det är skönt nu när man känner tiden räcker till lite mer. Våren är på väg sakta men säkert.

Söndagen 28 Februari

Takdropp hela helgen det känns skönt. Lite skönare temp. är det våren som är på väg. 1 Mars i morgon, nu kan det gott bli vår tycker jag. I helgen skulle det varit Km i skogskörning i Tranås. Men fick ställas in för det var för mycket snö. Det tillhör väl inte vanligheten att det är för mycket snö. Men nu kör vi i April i stället. Det var bra för nu hinner jag träna lite mer. Var ute med Ego i dag och övade på att lägga bänk men stockarna var så himla hala så det var inte så  lätt att få till det. Vi övade på enfattsvändning i ruta och det gick bra. Fabiola fick en ridtur då hundarna behövdes rastas. Men det var jobbigt i skogen med all kompakt snö. Hon håller igång och är tålmodig. Hon håller formen i vinter och lägger inte på sig så mycket extra. Men en kula på magen har hon allt.
Filippa har vi varit ute och tömkört i helgen. Idag körde vi på bettet. Vi har haft tömmen i grimman innan men tyckte det var dax att hon får känna på bettet då hon är så lugn att jobba med. Hon tyckte nog det var konstigt men lärde sig fort
Håkan gick i jämte och stöttade henne.
I fredags var jag på Nepalträff hos en god vän det var spännande att få se film och bilder från hennes resor till Nepal sen bjöds det på härligt god mat oj vad jag blev mätt. Tack Mona! 🙂 I går var familjen på bio i såg Farsan och den var kul. Sen blev det krogen.
 Nu är det dax att rasta hundarna.

Söndagen 21 Februari

Hemkommen efter en supertrevlig tjejkväll med god mat och vin. Det var en avkopplande och rolig kväll som avslutades med att Kajsa kom och hade sminkparty för oss. Helgen har mest bestått utav att skotta snö. Plogat med Ego har det blivit en hel del förstås. Sen det vanliga som att köra vatten och hö till hagen.
I lördags hade Zingo besök av en höglöpande tik så vi får se om det ska bli några valpar till våren. Hoppas det lyckades.🙂 Snön fortsätter att falla och det har kommit en hel del i dag också. När kommer våren????

Söndagen 14 Februari

Kylan släpper inte taget. Nu börjar man längta efter våren. 🙃
Kissarna som brukar vilja vara ute ligger nu inne och dåsar det mesta. På bilden vår huskatt Ludde.
Nu när kälen har trängt ned i backen så har vårt vatten i stallet tagit slut. Det har inte hänt under vintern innan.Nu får vi konka vatten i från huset. Sjutton vad de dricker. Men det går åt ljusare tider skönt. I dag har Åsa och jag ridit det blev en runda på både väg och skogstigar det gick fintfint. Efter en kaffepaus tog vi Filippa och körde henne med linor och svängel. Hon var lite spänd när linorna tog emot hasen men hon vande sig mer och mer. Men hon är lugn och lyssnar så fint. Fabiolas mage växer och nu är det bara två månader kvar tills hon ska föla. Spännande!!!
Hon börjar bli lite tetig mot Ego det frestar väl på att gå i väntans tider.
I fredags var vi på en spännande föreläsning. Det var Jan Philipson från SLU i Uppsala. Han pratade om hästavel och hästforskning. Mycket lärorikt.🙂
Nu till veckan är det sportlov för barnen det ska bli skönt för oss alla.

Söndagen 7 Februari

Nu är det söndagkväll igen och den där goe tröttheten har infunnit sig.
Efter en dag i Tranåsskogarna så blir man lite trött frampå kvällen. I dag var det dax för skogskörningskurs, träning på att lägga bänk och långstock stod på programmet. Vi hade med oss Ego och tränade för fullt, det är Km om tre veckor så tiden börjar bli knapp. Det är svårt det där så det gäller att lära sig alla trix och fix de gamla rävarna har. Dagen förflöt bra, hästarna skötte sig och hästprat och korvgrillning i pausen smakade bra. Trötta och nöjda vände vi skutan hemåt.
I går hade vi en dag på hemmaplan. Åsa och jag red en runda på väg den här gången. Ego behöver tränas med trafiken och det gick bra. Sedan blev det körning på eftermiddagen. Först hö och vatten till hagen sen fick Ego ett specialuppdrag. Grannens besökare hade kört fast så Ego fick dra loss bilen.
Då var de ganska imponerade och Håkan var nöjd med sin Ego.

Lördagen 30 Januari

Kylan håller i sig. I dag när jag vaknade var det -18 grader. Det är väl... kallt tycker jag.
Jag började då dagen med att var inne. Bakade semlor och kanelbullar. Städade lite sen var det dax för middag. Efter det blev det en ridtur med hundarna, Håkan körde hö och vatten med Ego. Vi avslutade dagen med att tömköra Filippa. Hon går så himla fint och trafiken bekymra henne inte ett dugg.
Sen kände jag mig rätt genomfrusen så det smakade gott med kaffe och semla när vi kom in.
I går var vi på årsmöte i Nordsvenska hästen. Kvällen började med att Kurt Larsson en erfaren domare och hästuppfödare pratade om sitt liv med hästar. Bla om avel och utställning. Mycket lärorikt kan ni tänka er, han hade bedömt 50 000 hästar genom åren. Den mannen visste vad han pratade om.
Efter en god landgång blev det årsmöte. Det var fyra nya som skulle in i styrelsen.
Jag blev en utav dom. Sekreterare blev min post. Nya utmaningar behövs ibland.
Har en del erfarenhet av styrelsearbete då jag jobbat i Dackekatten i 15 år, både som sekreterare och ordförande. Tycker det är kul att jobba med det som jag brinner för. Våra älskade djur😀

Söndagen 24 Januari

Oj vad tiden rusar i väg. Helgen är redan slut. Har precis kommit hem efter ett årsmöte i Dacke - katten . Det är alltid kul att träffa gamla kattvänner igen.
 I dag fyller minstingen Niklas 13 år.
Så i lördags var det kalas här hemma. Han har sparat ett tag till en ny cykel så i dag åkte Håkan och Nicke och beställde en, det var en nöjd Nicke som kom hem. Under tiden tog Åsa och jag en ridtur som vi brukar på söndagsmornarna. De var lite slöa först hästarna men piggnade till när vi red i skogen där det var rätt snårigt med alla snödränkta grenar.  I går var vi ute med Filippa och Fabiola vi tömkörde dem bägge två. Hon går så fint Filippa vi gick en tur upp i byn för att hon skulle vänja sig vi trafiken. Håkan har kört ved med Ego och sen lite vanliga körningar med hö och vatten. Nu väntar en ny arbetsvecka och vintern verka hålla i sig den med.

Söndagen 17 Januari

Vintern fortsätter att hålla i sig och inte är jag lessen för det. Det som är negativt är väl att elmätarn tickar på. Nu känns det skönt att elda med vår hästdragna ved. Den värmer gott i kakelugnarna.
Dagen började med en ridtur. Åsa och jag brukar rida iväg på söndagsmornarna.
Hästarna var yviga i dag och de var villiga att ha lite fart. Ego som vanligtvis är en latmask hade sån fart i dag och gjorde bocksprång på bocksprång. Han börjar få kondis nu och har kommit på vad som gäller i ridningen. Kul att slippa jobba framåt hela tiden. Únder tiden vi red hämtade Håkan ett stort lass hö så nu har vi hö hemma för ett bra tag. Efter lite fika tog vi Filippa och gick ut och tömörde henne. Vi gick en runda ut med stora vägen. Hon en stadig tjej och är inte rädd för trafiken och det känns jätteskönt. Hon knallade på och snart var vi hemma igen. Nu är det kvällen och får väl kika i almenackan vad som väntar nästa vecka.

Tisdagen 12 Januari

Vilken vinter vi har. I morse visade termometern på - 16 grader. Då knarrar det gott under sulerna vill jag lova.  Vättern ångar för fullt och den kan nog lägga sig när som helst. I dag har det varit  soligt och det är så vackert i naturen med all snö. I helgen när jag var ute och red  fick jag se en stor älgtjur han stod på en kulle så fint och bara glodde på mig. De syns så tydligt i vinterlandskapet.
Helgens slädtur blev lyckat med trevliga människor korvgrillning och bjällerklang. Tranåstidningen var där och det blev en stor bild på första sidan. Det blev bra reklam för våra hästar.
Nu är det dax att plocka ner bröd och bullar i frysen.

Torsdagen 7 Jjanuari

Nu är det då slut på ledigheten. Men va skönt det har varit med lite extra ledighet och med detta vinterväder kan vi verkligen inte klaga. Vi har ägnat massor av tid till hästarna. Det har varit ridning med hundarna varje dag det är så himla smidigt att rasta alla tre på en gång- Nu hinner jag även ut en runda när jag kommer hem från jobbet eftersom det är lite ljusare på eftermiddagarna.
Det har blivit slädturer, vedkörning, hökörning och i går plogade vi snö med Ego.
I helgen ska det bli slädparti i Tranås det är en höjdpunkt på året. Då samlas vi och åker en långtur med släde och bjällerklang. I år skulle man nog behöva ha på sig en päls för risken är att det blir väl kallt. Prognosen visade -16 och sol. Det kanske är någon som har en päls och låna mig till helgen? Då är det bara att höra av sig. I kväll har jag plockat ner alla julsaker himla  gött att det är klart.
Nu är det dax för sängen  zzzzzzz

Fredagen 1 Januari

Nytt år och nya utmaningar. Undrar vad det här året har att ge.
Våra mål är när det gäller hästarna: Fortsätta att utbilda Ego i körning och ridning.  Kanske någon tävling i körning och ridning. Filippa ska vänjas vid körning, och Nh träning sker dagligen.
Fabiola väntar föl i April då får vi se vad det har att ge.
Hundarna: Träna Zingo inför kommande utställningar och fortsatt vardagsträning.
Katterna: Kan tänkas att det blir någon utställning till våren.
Hönsen: Kycklingar till våren och en massa goa ägg vill vi ha.
Det var djuren det för vår egen del kanske man skulle lätta några kg. Vi får väl se hur det blir med det. Barnens mål får de sätta själva annars kan det  bli väldigt fel tror jag.
Första dagen på året bjöd på en slädtur med Ego det var kanonföre. Underbart fast Håkan var frusen när vi kom hem. Då smakade det gott med varm chokladmjölk.  Många stannade oss och tog kort på vägen det är inte var dag de se häst och släde. Filippa har vi tömkört i dag och börjat jobba med henne lite mer. I går fick hon gå jämte Ego när han drog stock.
Hundarna följer med på turer med hästarna då stortrivs dom, när de kan springa och busa fritt i snön. Vilken mysig jul vi haft med detta vintiga väder.