Torsdag 29 December

Julen har varit lugn och skön med inslag av blåst och regn.
Summan av kardemumman December var blöt och blåsig.
Hade hoppas att snön skulle falla så vi fick åka lite släde men så blev det inte. Får väl vänta lite och se vad som händer.
Fick en riktigt bra pannlampa av Håkan i julklapp och den kommer väl till användning i det här mörkret. Passar bra på ridturer och hundpromenader.
Trots att inte vädret har varit på topp så har vi jobbat på med våra hästar det finns alltid något att hitta på. Dra stock funkar alltid och kälkeskörning med.
Ridning och vagnskörning har det förstås också blivit. Wille har dragit små stockar och han gillar att jobba. Går så fint utan att titta på och skraja för omgivningen en riktig cooling.
Hundarna följer med mig på ridturerna så de får ordentligt med motion. De verkligen älskar att springa över stock och sten i skogen. Avslutningsvis när vi skall gena över ett gärde hem, då tycker Merlin att det är dax för bus men Zingo är inte alltid med på noterna då han är trött efter rundan.
Fabiola börjar bli rund om magen men fortfarande är hon väldigt pigg och alert. Hon trivs så bra med att vara dräktig och även mamma.
Till sist vill jag önska alla mina läsare ett riktigt
GOTT NYTT ÅR
hoppas ni vill följa med oss nästa år och se  vad som händer på stall-nybygget

Måndagen 19 December

4 Advent 

Förberedelserna är många så här innan Jul. I Fredags for Håkan och jag och inhandlade lite julklappar. Även att grabbarna nu är stora så vill de dock ha julklappar. Men att trängas på BR och andra leksaksaffärer slipper vi numera. Det gick bra och vi fick tag på vad vi hade tänkt oss. En gofika blev det också.Lite julkaramellerkokade vi i lördagskväll och granen och tomtarna fick vi fram i söndagskväll. Nu är det bara att njuta och småplocka lite. Hela Lördagen och söndagens ljusa timmar de är inte många nu så var vi ute och körde häst. En så länge är det vagn som gäller men hoppas vi snart kan börja med kälken.Söndagen 11 December

Vädret 3 Advent kan väl liknas som 2 Advent.
Blåst och regn om vartannat.
Ingen snö i sikte. Det betyder dåligt före för kälkesåkning.
Lördagen var vi i Ölmstad kyrka och tittade på ett så fint luciatåg. Nicke som ska konfirmeras i år var med som stjärngosse. Innan vi åkte dit firade vi vår Jonas som fyllde 19 år. Nu var det flytta hemifrånprylar som önskades. Då blev det genast lite enklare att köpa presenter.
I dag var det fruset i marken när jag vaknade och det passade oss perfekt. Hoppade ur sängen vid halv 7 för i dag hade vi mycket att köra. Tog in alla hästar medans Håkan gjorde frukost. Hästarna åt frukost och vi våran. Filippa var först ut vi skulle köra hö till hagen. Nio balar drog vi upp på den lilla sulkyn i två omgångar. Sen körde vi bort till sommarhagen och hämtade upp batteri och fodertunnor som skulle in för vinterförvaring. Sen var det dax för Ego två stycken isolerade vattenlådor skulle upp till hagarna. En evigt massa vattendunkar i omgångar. Sen skulle vi också flytta en foderhäck. Vinterhagen är nu delad så de svarta pojkarna går för sig och mina söta flickor på andra halvan. Lite hö skulle även upp till pojkarnas hage 22 stycken lastade vi in i byshan. Det tog några timmar. Sen var det dax för Wille, först fick han dra en skakel på en promenad. Gick sen hem och satte för han för sulkyn och körde bort till granngården för att hämta hem två säckar foder. Lite nyttokörning även för den pojken. Nu var det bara Fabiola kvar och nu var det mörkt så det blev en ridtur upp till samhället.

Söndagen 4 december

Vädret 2 Advent kan väl liknas som 1 Advent.
Blåst och regn om vartannat.
Oj... vad mätt man blir efter att ätit Julbord. Hela eftermiddagen har vi tillbringat på Gyllene Uttern. Väldigt mycket folk och med massor av mat. Det var en försmak av Julen. Det smakade väl extra bra eftersom jag varit upp tidigt och varit ute på en ridtur med Åsa. 🤩  
I går var det dax att plöja det sista som var var kvar på åkern. Galant och Ego fick vara dragare denna dag, Håkan och Wåge var kuskar. Nu får det stå och gotta sig över vintern.
En tur med Filippa och trillan blev det i går. Sen ställde vi in den och väntar nu på att få ta fram släden. Vore ju inte så dumt om det frös på lite så vi kan börja dra lite med kälkarna också.
 Filippa gick fint i går trots blåst och rusk. Det blev ett par vänder till hagarna med hösäckar på vagnen. Nu finns det både hö och vatten laddat inför en ny arbetsvecka. Wille har även han haft selen på sig. Dra skakeln är inga problem så nu är det bara att hänga i kälken och köra. Lite snö så ska vi nog få till det.🙂
Himla va helgerna går fort.

Söndagen 27 November

Blåsigt och ruggigt med inslag av regn kan man beskriva 1 Advent i år.
Inget vidare väder att vare sig köra häst i  eller gå att på julskyltning.
Nej... det fick bli städning i sadelkammare. smörjning av selar och sadlar behövs allt  i bland. Nu hänger de rena och fina.🙂 Hängt upp ljusslingorna i dag men undrar om de hänger kvar i blåsten i natt.
Adventsfika hos grannen blev det också i eftermiddag med alla grannar runtomkring. Trevligt att träffas ibland.
I Fredags och Lördags körde vi desto mer med hästarna. Wille fick följa med ut på en tömkörningsrunda i Rudu by. Han fick även gå en runda med skakeln. Inte mycket att klaga på den pojken. Han är så rolig att jobba med. Trygg, stabil och mycket positiv. Kul med unghästar. Filippa har dragit sulkyn då vi behöver köra upp hö till hagarna. Det blir träning med att lasta på och av. Hon får nu göra de lättare arbetena här på gården. I veckan la jag på sadeln och tränsade henne sen gick vi ut en runda och jobbade från marken. Ego har dragit upp en massa vatten till hagen och sen blev det till att harva grannen mark. Sen har vi då Fabiola vi tar många ridturer ner till banan och tränar. Hon gillar att jobba på i alla gångarter. Passar bra nu när det är för mörkt att i rida i skogen. Lussekatterna är bakade i helgen och nu ligger de fint i frysen. De smakar så gott i skogen när man tar en paus efter lite skogskörning.

Söndagen 20 November

Körning i skogen hade vi i kalendern i lördags. Det blev att ge sig upp i ottan och ta in hästarna och packa med allt som skulle med. Ego och Filippa fick följa med till Bertil i Lönnhult som bjudit in till en skogsdag. 35 personer hade samlats för att vara med denna dag. 4 ardennerhästar och våra två nordsvenskar och Bertils 2 shettisar som dragit fram matvagnen till skogen. Det var svår terräng att köra i med mycket sten och hålor. Men hästarna som var unga, var väldigt duktiga och välkörda. Håkan körde kälke med Ego medans  jag och Filippa drog stockar med saxen. Vi hade en härlig dag i skogen och Bertil hade lagt ner mycket arbete på förberedelse. Vid pausen bjöds det på rykande varm soppa till lunch. Det smakade kalas och en trevlig pratstund med många bekanta blev det. Nöjda gick resan hemåt igen på eftermiddagen. Tack och bock för denna trevliga dag.
I morse tog Åsa och jag den sedvanliga ridturen men Ego verkade trött och sliten.
Det blev en runda på ett par timmar i ganska lugnt tempo.
Han hade nog lite ont i musklerna efter att Håkan plöjt med honom i Fredags.
Nu får han vila ett par dagar.
Nu är det ny vecka och till helgen får jag äntligen plocka upp adventsstjärnor och julstakar i fönstren. Det har jag längtat efter länge. Nu kommer de lysa upp fint i mörkret.

Söndagen 13 November

FARSDAG HAR VI FIRAT I DAG.
Glädjen är stor när vi i går satte Wille i sulkyn. Gick så fint. Vi började med att dra små stockar med han. Sen blev det en tur med skakeln. Efter det tyckte vi att va sjutton vi tar sulkyn en sväng. Inget bekymrar honom är väldigt lik sin syster Filippa. Snälla och hittar inte på något bus. Lätt att jobba med sådan hästar.
Filippa går i arbete och dra upp vatten och hö till hagarna med sulkyn. Drog även upp spånbalar till ligghallen i går.  Backigt och skumpigt blev men hon tog det med ro. Tränar henne en del på att backa och att gå sidleds i tömkörning. När hon väl förstår vad jag menar så funkar det bra.
Åsa och jag började Söndagen med att ta en långtur på hästryggen. Fabiola var pigg och det var bara för Ego att hänga på. Galopp och trav och rask skritt bjöd turen på.
Nu när det är mörkt på kvällarna blir det att köra med pannlampa på. Vi körde Filippa i veckan i kolsvart mörker och dimma. Vatten till hagarna och fodersäckar skulle hem. Det går bra när Håkan går före och rekar vägen. Himla tur att vi inte har traktor för då får hästarna jobba. Mycket är det som ska fraktas på vagn.

Söndagen 6 November

Rådande unghingstbedömning stod det i almenackan i dag.
Det var att ge sig upp i ottan för att förbereda Williams som skulle visas för bedömning. Tvättningen gjorde vi i Fredags sen har det varit täcke på. Men lite finputs fick det bli. Han blev så fin. Sen var det till att lasta och åka iväg med fjärilar i magen. Wille skötte sig bra och visade upp sig på ett bra sätt. Men hingstig är han när vi kommer ut med honom. Kurt Larsson var det som dömde i dag. Hans utlåtande finns i Willes bok. Nu får vi se om vi ska låta honom va ett år till som Hingst🙂


Måndagen 31 Oktober

Nu blir det mörkt om kvällarna. Ingen ide att skynda efter jobbet för att få en stund i ljuset. Nej nu är det bara att dra på sig reflexer och lampor. Lite pyssel innan man kommer iväg. Tog en tur ner till ridbanan i kväll. Ljumma sköna vindar, svettiga blev vi efter en stunds arbete över bommar och lite hoppning över små hinder. Tränade på att backa i vinkel mellan bommar. Pigg och alert var Fabiola i dag.
I går var vi och lyssnade på Kjell Olsson som pratade stostammar och hingstlinjer på nordsvenska hästen. Oj oj oj.... säger jag bara vilken kunskap denna mannen hade. Mycket intressant eftermiddag med många frågor och aha upplevelse. Sen blev det utdelning av diplom och körpremier. En trevlig eftermiddag och kväll med föreningens medlemmar.  i Lördags hade föreningen Nordsvenska hästen bjudit in Cecilia Kalander som körinstruktör. Vi höll till i det nya ridhuset clinic arena. Vi fick en otroligt lärorik dag där vi lärde oss  att köra säkert med föl vid sidan och körning med maratonvagn. Tack alla ni som var där och gjorde dagen och inte minst till Cecilia som delade med sig av sina kunskaper. Ja som ni förstår så har helgen gått i nordsvenska hästens tecken🙂

Måndagen 24 Oktober

Denna Lördag fick vi vara med Nicke på skolan. De bjöd in till öppen skola.
Det fick vi inte missa. Kul att vara med  i klassen och se deras miljö, kompisar och lärare. En lyckad dag med många kända ansikten från både Andreas och Jonas tid i skolan. Lite gofika blev det också.
Söndagen klev jag upp tidigt och tog cykeln och tog med hundarna på en tur runt Landsjön. !.5 mil fick de springa och det älskar de. En paus för bad och släcka törsten vid sjön var ju inte heller dumt.
En längre tur fick Wille följa med på i går när vi körde med Ego. Först var det vatten och hökörning till hagarna med upp och ner i backarna och trångt mellan träden på vissa ställen. Stora vattenpölar att kliva igenom.Ja han fick vara med om det mesta. Sen tog vi en körtur upp till Rudu med inslag av trav och Wille var uppmärksam och gick upp i trav innan Ego reagerade. Det är en framåt och arbetsvillig kille lille wille. Ego var varm och svettig när vi kom hem men inte Wille han sprang ju bara tomme bredvid.
Söndagen bjöd ju på så härligt väder så Filippa fick gå en tur med trillan och även hon travade på nöjt. Då var det bara Fabiola kvar och då fick det bli harvning hos grannen. Han hade signalerat att harven var framtagen så det var bara att köra igång. Fabiola blev snabbt flåsig men fick hänga i ett tag. En arbetsvillig och energisk dam vill jag säga.
I dag när jag kom hem så fick det bli en ridtur med henne kände bara för att tuffa runt lite. Så det blev en tur upp genom samhället . Nu när mörkret kommer så jag tacksam med lite gatbelysning.

 


Söndagen 16 Oktober

En långtur med hästarna tog Elin och jag i Lördags. Solen värmde gott och hästarna blev svettiga. I dag har Fabiola och jag varit på banan och hoppat små hinder och travat över bomar då blir hon pigg och alert. lite läskigt att hoppa men blir överförtjust när hon vågat. Älskar att rida henne. Pigg och vaken dam och ställer på det mesta. Filippa har vi kört i dagarna tre. Vatten dunkar och hö blir hennes jobb nu. Det sköter hon perfekt. Lite trav lägger vi in ibland och det gillar hon.
Wille har fått gå med Ego när vi kör honom och han går snällt bredvid. Vi har även övat på visning och promenerat en längre runda utmed stora vägen.
Trädgården har fått ett litet lyft ett äppelträd har sågats ner och en gammal rönn.
Lite pynt runt stubben som blev kvar blev det också.
 En superhelg med strålande sol har det varit.

Söndagen 9 Oktober

Regnet smattrar mot rutan och det blåser och viner i vår gamla kåk.
 Det började nu ikväll precis lagom när man lagt sig till rätta i soffan.
Då är jag glad att det har varit skönt och friskt väder hela helgen.
Började i veckan med att tvätta och smörja in våra selar. det är sådant som oftast få stå tillbaka lite. Det tar ju lite tid att plocka isär dem. Men nu är de rena och fina.
I går behövde vi hämta hem hö från granngården i byn då körde jag Filippa och Håkan tog Ego med vagn. Det gick så bra och Filippa fick dra hem en stor säck med hö medans Ego tog sex men han hade ju mycket större vagn. Filippa gick först och det gjorde hon så så fint och hon var stolt som en tupp. Ego som gärna går sakta och makligt hade bråttom och ville inte hamna på efterkälken. Sen körde vi det till hagen för att ha hö i veckan och fodra med. Har nu även börjat köra vatten till hagarna med Filippa lagom småjobb till henne. Då Ego har blivit stor och fått börja plöja får hon ta över de lättaste sysslorna.
Ridturerna blir och många i veckan var Elin här och vi tog en tur tillsammans. Det uppskattar både  Fabiola och Ego då de inte går i samma hage längre och träffas på dagarna. Nu är det tjejerna och pojkarna för sig.

Söndagen 2 Oktober

Härligt är det med våra Nordsvenska hästar. En häst som man kan göra så mycket roligt med. I Fredags var Håkan och Ego med Wåge på Råslätt och körde returpapper.
Ego gick så fint framför vagnen. Det var mycket nytt att titta på för honom. Det var ju också strålande sol så det var klart skönt att sitta på kuskbocken en sådan dag.
I lördags hade vi bjudit in till provapå plöjning hos. Hästar och kuskar kom.
Det blev en underbar dag med strålande sol även då. Ego fick då gå i par med Granit och plöja för första gången. Jorden var seg och tung men de klarade det fint hästarna men varma blev de. Tack alla ni som kom och gjorde dagen 🙂
Till våren blir det vårbrukardag i Rudu.
I dag har vi kört Filippa med Trillan en tur ner till skattgården blev det. Får passa på nu när det är skönt att sitta på vagnen snart blir det kallt och då är det bättre att börja dra i skogen.
Wille fick gå bredvid Ego när vi körde. Det blev träning på att stå still och vänta när vi lastar på och av olika saker till hagarna. Även miljöträning när vi går igenom hagar med 20 tal gäss som flaxar. Men han är snäll den lille plutten och bryr sig inte. Nu när vi kör så är även Wille selad och betslad så jag kör honom men han är fast i Egos sele.
I kväll släpptes de på nytt bete och det smakade nog bra.

Måndagen 26 September

I lördags var det dax att plocka upp våra potatis. Kl 9.00 samlades vi och satte igång.
I strålande sol och lagom varmt så gick det som en dans.🙂 Nu ligger de tryggt förvarade i jordkällaren. Som grannen brukar säga nu sover en gott om nätterna igen. Det har ju regnat förskräckligt mycket den sista tiden så man började ju undra om potatisen skulle klara detta.  Men de var jättefina.            
På Lördag har vi plöjning här i Rudu så Håkan har tagit bort stängslet runt hagen.
Nu får vi hoppas det blir en torr vecka så det torkar upp lite.
I går tog vi på Ego och Filippa selarna så tömkörde vi dem i hop. Nu närmar det sig för parkörning. Vagnen med parstång står här och väntar men helst vill jag Håkan sätter på broms på den. Vi har väldigt backigt här och det känns inte rätt mot Filippa. Vi får väl se vad han hinner med framöver.
Hösten är en årstid med mycket aktiviteter så tiden bara rusar iväg.
Men nu är det snart dax för sängen några timmar innan en ny dag vänter.

Måndagen 19 September

Himla... va fina våra äpplen är i år. Inte många som var maskätna i år inte.
Blir gött till äppelkaka och ett o annat går väl till pållarna i vinter.
Nu ligger de fint i lådor så nu kan det blåsa bäst de vill.
Träningen med unghästarna fortsätter. Wille tömkör vi längre rundor utmed stora vägen så han ska vänja sig vid miljön. Dra också skakel utan att bry sig så mycket.
Han är en mycket lugn, snäll kille att jobba med. Trodde kanske att han skulle tuffat till sig lite i sommar men nej han är nästan ändå lugnare och snällare en innan.
Känns så roligt att fortsätta  inkörningen med den killen.
Filippa har också fått jobba lite. Vagnsturer med trillan står högt i kurs med lite inslag av trav. Känns så bra även det. Ridning mellan varven blir det också. Åsa och jag tog en långtur på Ego och Fabiola i Söndags morse. En härlig avkoppling när det är lugnt och stilla ute. Fast lite blöta blev vi då det kom en regnskur. Nu kan det sluta och regna på ett tag för det är ordentligt blött ute i naturen.

Måndagen 12 September

Årets allmogemarknad blev lyckad i år också. Under de fem år vi har varit med så slog det värmerekord. Det brukar vara så kyligt och blåsigt men i går var det ljumma vindar.
En åskskur kom på morgonen men sen tittade solen fram och det blev en härlig höstdag.
Filippa och Ego var med och det är många som kommer fram för att klappa och prata med hästarna och Håkan. Är det inte en arbetshäst löd frågan från många.
Håkan passade på och gjorde reklam för rasen som den perfekta allroundhästen.
 Jag och Gunilla sålde frukt och hantverk det blev en riktigt trevlig dag med många kända ansikten. Lördagen tillbringade vi hos Rudenstams då de hade öppen fruktodling. Vi brukar vara där med hästarna så de som vill få rida. Jätteroligt med mycket folk och många barn hade sett fram emot att få rida på hästarna. Vi hade fullt upp hela dagen så trötta var både fyr och tvåbenta när vi red hemåt.
Wille fick stå ensam i stallet när Ego var borta i helgen men det gick jättebra då snälla grannar tittade till honom. En bra träning för honom.

Söndagen 4 September

September månad och det är rena rama sommarvärmen. Härlig helg har det varit.
Veckorna går och det är mycket fix med hästarna. Fyra hästar som ska ha sitt.
Wille sköter sig fantastiskt bra och i dag fortsatte vi där vi slutade i våras med att dra skakel. Ingen reaktion alls, först i hagen och sen gick vi ut på vägen.
Att det skramlade och väsnades bekom honom inte. Nyfiket går han framåt nu det mesta själv utan något stöd vid huvudet. Mognat en hel del över sommaren och tycker inte omgivningen är läskigt alls. Filippa kör vi det mesta med sulkyn nu. Passar på att transporterar både vatten och hö så hon blir van vid det mesta. I bland åker vi ner till granngården och hämtar potatis bra miljöträning för henne.
I går var vi i Tranås för Håkan och jag skulle tävla i brukskörning. Km i Tranåskuskarna. Samtidigt var det Dm i bruksridning. Massor av folk och hästar en trevlig tillställning. Håkan blev tvåa och jag kom efter som femma.
Första gången jag kände att det flöt på riktigt bra. Ska bara lära mig att backa in i port lite bättre. Sen ska jag nog ställa upp i Dm nästa år. Ego börjar bli ruskigt bra att köra nu. Så tålmodig han var när jag trixade hit och dit i porten innan vagnen var där den skulle.

Söndag 28 Augusti

Sommaren var visst inte slut. 🙂 Så varmt det varit i helgen.
Lördagen startade vi tidigt med att fixa till Ego i uppvisningskick. Vi skulle till sommarmötet i Torsjö. Fyra nordisar fanns på plats. Hingsten Radix, Ego och en fölmärr. Radix fick dra finvagnen och det gjorde han så fint. Ego hade en arbetsvagn och Christians fölmärr drog kälken med fölet vid sidan. Elsa höll i micken och berättade för publiken var vi använder våra nordisar till. Många var de som beundrade speciellt Radix med sin långa ljusa hårsvall. En trevlig tillställning med mycket folk. Vädret gjorde förstås sitt till.  Ringen i jämte oss var det kalvarna som visades upp med glitter och glamour. Gisses vilket arbete de lagt ner på dem. men söta var de. När vi kommit hem och lastat av Ego så for vi upp till Wille. Dax att komma hem efter tre månader med bus och kiv med de andra hingstarna. Vi lastade honom och han gick snällt på. Väl hemma blev det tvättning och puts av hovarna.
Släppte sen ihop honom med Ego på nytt bete och det var ingen som ville något mer en äta av det saftiga gräset.

Söndagen 21 Augusti

En vecka har gått och semestern känns långt borta. I veckan har det varit lite förberedelse inför premieringen i Norra Ljunga. Filippa skulle visas och göra körprov.
När det gäller körningen så har det tränats på sen länge så det kändes inte som något bekymmer. Hon gick  lugnt och fint med kälken och fick godkänt.
Det var nytt för i år att även 2 åringarna kunde göra körprov. En liten vink att man kan börja tidigt med att köra in sin häst.
Fredagen bestod av tvättning av häst och att packa allt som skulle med.
Halv åtta lastade vi och Filippa klev rätt på som hon brukar. Väl framme så blev det att värma upp lite inför visningen. Hon skötte sig bra och gick 3 i ringen med 38 p. Mer om det kan du läsa i hennes bok.
En mycket trevlig dag blev det med många kända ansikten att snacka häst med.
I dag blev det en fin dag. Elin kom vi 9 tiden och vi tog en längre ridtur tillsammans. Solen sken och det blev sommar igen. 🙂
Hästarna blev svettiga och frustade nöjt. Galopp blev det idag även för Ego.
Passade sen på att grilla till middag kanske var det sista gången för i år.
För visst känns det att hösten är på väg.......


Måndagen 15 Augusti

Då var semestern slut för denna gång. Fem härliga veckor har det varit.
Nu känns det att hösten är på gång. Men jag gillar alla årstider så nu känns det helt ok att hösten närmar sig. Är precis inkommen efter att varit i jordgubbslandet och rensat ogräs. Var där i går med Ego så han fick dra hacken. Blev fin mylla så i dag var jag där och rensade dän allt ogräs som blir.
I veckan skodde Håkan upp Fabiola  så nu har varit ute och ridit en del på henne.
Hade nästan glömt hur pigg och alert hon är efter att ha ridit Ego hela sommaren.
Så många fartfyllda turer har det blivit. 🙂 I Torsdags var vi i Norra Ljunga och tränade inför premieringen på Lördag. Filippa ska visas och göra ett körprov för tvååringar. Känns skönt att hon varit där och kanske inte blir allt för spänd då.
Det var riktigt många som passade på att komma och träna så det är tacksamt när det arrangeras en sådan kväll. Nu blir det att tvätta och putsa på Filippa innan den stora dagen.  Har kört henne en hel del i sommar med sulky och trillan. I går körde vi ner till skattgården och tog upp lite färskpotatis. Då får hon träning med att spännas för någon annan stans en hemma. Vi kör utmed stora vägen där vi mötte både bussen och lastbilar, motorcyklar. Det är så skönt för hon tycker inte det är något äckligt alls utan lunkar bara på utan att vika ett öra.
I Lördags hade Zingo besök av en tik från Kungsbacka. Hon var i höglöp och skulle paras och Zingo han försökte visst men inte tillräckligt så det blir några valpar. Han blev så trött för det var ganska varmt så det är inte alltid det funkar minsann.

Söndagen 7 Augusti

Vaknar till att det regnar...... i går kväll sken solen så fint. Växlande väder har det varit denna semester. Men bra tycker jag, lagom varmt att pyssla med både det ena och andra. I morse trotsade vi vädret och tog Filippa på en körtur i trillan. Regnet vräkte ner stundstal. Men var gör det då fick vi träna på det ljudet som blir när det skvalar av bilarna i regnet. Blöta blev vi i alla fall både Håkan och jag och Filippa.
Träningen fortsätter med hästarna Filippa ska göra körprov för tvååringar i Norra Ljunga. Så på Torsdag åker vi ner och känner oss för hur hon tycker det är att ha massa andra hästar omkring sig. Spännande ska det bli. Wille är kvar på hingstbetet med åtta andra kusar. Börjar se lite tufsig ut som de blir när de bråkar med varandra.
Han ska visas i November på rådande unghingsbedömning. Sen får vi se........
Fabiola är hemma och till veckan ska jag sätta på skor så ridningen kan påbörjas igen.
Hon har haft en skön vila i sommar hos hingsten. Lite barbacka turer har det blivit. Men jag tycks märka att hon vill komma ut igen då hon blir väldigt avendsjuk när det är Filippa som selas och får följa med ut. Ego Jobbar på och vi är så glada över att han slutat att klia av sig manen. Så nu börjar både man och svans växa ut igen.
Till veckan kommer det ev. en liten löptik till Zingo så nu får vi se om han blir pappa igen framöver.

Måndagen den 25 Juli

Hemkommen efter några dagars semester. I år styrde vi först skutan till Tylösand.
Där blev det sol, bad och shopping. Hälsade på kompisar i Skummeslöv i deras stuga och hade en trevlig dag med många glada skratt. 🙂
Vi avslutade trippen med att åka kustvägen upp mot Göteborg. Stannade vid Kungsbacka och shoppade en del på Börjes och ni som har hästar vet att det är en kul affär att besöka. Avslutningsvis ett besök på Liseberg och fick vara med om allsång med Lotta Engberg.
Eftersom Andreas och Jonas jobbar var de hemma och har då tagit hand om djuren på gården. Det har gått bra, lite oroligt är det alltid när man ger sig iväg att allt ska funka. Men det har gått bra.
Nu ser jag fram emot att ta in hästarna i morgon, köra och rida lite. Ta en långpromenad med hundarna och gulla lite med kycklingarna. Sen får man väl ta itu med tvättkorgen som inte är lika roligt. Men först är det nog bäst att inta sängen för klockan är långt över midnatt.
Måndagen den 12 Juli

Jösses va tiden går. Nu var det länge sen jag uppdaterade min sida.
Nåja... semestern har börjat idag så nu finns det hopp om mera tid.
Hö skörden är nu i full gång. Första semesterdagen så var det bara att knata upp  tidigt i ottan som vanligt. Vi skulle slå hö med Ego. Fram på dan blir det allt för varmt så det gäller att börja i tid. Ego blev riktigt trött och svett för det är backigt och tungt att dra slåttermaskinen. Efter tre timmars slåtter så blev det att gå hem att duscha honom och sig själv.
I går fick vi hem vår Fabiola nu visade ultrat att hon var dräktig så nu blir det spännande var det ska bli. Härligt att duscha och pyssla om henne igen och hon verkade trivas ordentligt. Nu åker skorna snart på så hon får börja jobba lite.

Söndagen 26 Juni

Midsommar 2011
Vädret var väl som det brukar på Midsommarafton. Ostadigt och småkallt.
På Midsommar dagen blev det bättre då passade vi på att åka till Drottningtorp
och lyssna på Countrymusik. Det blev en trevlig kväll med många kända ansikten och med gungande musik.🙂
I dag steg vi upp tidigt, Nicke skulle iväg med morfar och fiska. Efter en cykeltur med hundarna var det slåtter som stod på programmet. Ego fick stå till  tjänst i dag. Han drog slåttermaskinen så svetten lackade, lite trög i början men sen fick han upp tempot.
Det gäller att han inte går för sakta då klipper det inte ordentligt. Vi slog en av våra åkrar. På eftermiddagen var det släpräfsa för att dra i hop allt. Sen var det till att hänga upp allt på hässjor. Men vi blev klara innan mörknet föll och nu är vi rätt möra.
I veckan blir det nog fler kvällar som vi slår gräs så den om vill vara med och hässja på gammalt vis är välkommen. Men nu är det dax att sova.  z z z z

Söndagen 19 Juni

Nu har det regnat ett dygn oavbrutet.... När tar det slut.
Inget hästjobb i dag inte. De står i stallet och torkar så får vi se framåt kvällningen hur det blir med det. Men det finns allt att ta itu med härinne. Städning och strykning mm. Håkan gick just bort till ladan och skulle smörja till slåttermaskinen.
Det börjar bli dax att slå hö framöver.  Något annat som växer så är det potatisen.
Det var dax att hacka i dem så i veckan blev det Filippas tur. Första gången hon drog hack men hon gick så rakt och fint. Så det blir hennes jobb framöver.
Vi har också kört sulky med henne en del . Trav och skritt går fint fint. Hon tycker om att trava och lyssnar fint. Härlig häst. Fabiola står kvar hos hingsten då det inte tog sig i första brunsten hoppas nu att det lyckas denna gång. Saknar henne så....
I går var vi hos Wille och kollade hur han hade det med de andra killarna. Såg fint ut och bästisen är en kallblodstravare som är så lik Wille. Mörk och med bläs skulle bli ett fint par kanske. Det regnade när vi var där så de såg lite blöta ut. Wille hade lite svårt att bestämma om han skulle stå hos oss eller hänga på de andra killarna när de sprang i väg. Kändes verkligen som han saknat oss och kände igen oss. Längtar redan till hösten då vi tar hem han igen. Men först nu längtar jag till semestern....................


Måndagen den 13 Juni

Mycket ståhej har det varit. Jonas vår mellanpojk tog studenten i Fredags.
I hällregn sprang de ut de stackarna men de var lika glada för det. Tjoande och jublande åkte de på lastbilsflak i stan. Ett minne för livet och en rolig dag med blandade känslor. Nu ska han  ut i vuxenlivet och pröva sina vingar.
I helgen kläcktes det 14 kycklingar ursöta förstås så nu är det lite passande med att mata dem. Filippa har körts med både sulky och harv och det gjorde hon med bravur. Ego tog jag på en längre ridtur i alla gångarterna.  Lite känningar har jag efter det i benen. Potatisen växer i potatislandet så Ego fick dra potatishacken.
Nu väntar vi på att få hem vår Fabiola och hoppas det har tagit sig hos hingsten

Måndagen den 6 Juni

En varm och härlig långhelg har passerat. Lite för fort går det allt.
Avslutades i dag med ett DM i Lommaryd. Håkan tävlade med Ego. Jag avstod i dag för känner mig inte riktigt bekväm i backningen måste jag säga. Men övning ger färdighet förhoppningsvis. Håkan var inte riktigt nöjd idag med sin insats. Det han tycker Ego är bra på just backningen blev det lite för många straffpoäng. Serpentinerna och rakkörningnen som han inte har lyckats så bra med innan gick fint i dag. Men så är det Ego var jätteseg i dag och gick lite för sakta och fick lite avdrag på tiden. Nr 10 blev placeringen i dag. Avslutade kvällen med att åka ner till Vättern så hundarna kunde bada lite. Men för mig räckte det med att stoppa i benen sen var jag avkyld.
Zingo och Merlin simmade och plumsade så sen blev det fart på dem när de svalkat sig. Nicke han har varit på läger hela helgen med ett underbart väder. han kom hem trött och belåten och nu är det bara fyra dagar kvar tills skolan slutar.
 Ny vecka med förberedelse inför Jonas som tar studenten vänter.....🙂

Måndagen 30 Maj

Sköna maj ....... ja vart tog den vägen?
Sista veckorna har vädret inte varit på topp. Men nu är den goa värmen på väg in igen. 25 grader ska det visst bli i veckan. Då är det gött att leva.
Nu har vi bara två hästar kvar hemma. Wille har vi lämnat på hingstbete och där går han och kivas med de andra hingstarna. Vi hälsar på han varje vecka och då kommer han springande. Känns kul man vill ju inte att han glömmer en.
Förra helgen var vi och lämnade Fabiola hos hingsten. Märktes tydligt att hon kände igen sig. Vi släppte in henne i hagen och hon brydde sig inte om de andra stona utan hade bara ögon för Vimmel. Hon var i brunst så hon betäcktes samma dag vi var där så nu får vi se om det tagit sig. Spännande...
Ego och Filippa har släppts i sommarhagen och där går de och myser. Men vill gärna följa med hem när man kommer. Lite jobb ibland tycker de är kul. I helgen när inte Håkan var hemma så blev det ett par ridturer på Ego. Han har blivit en riktigt skön häst att rida. Ej tung i huvudet längre och svarar så bra på hjälperna. Till skillnad för något år sedan. Han är även mycket stabilare i trafiken. I helgen är det träning i brukskörning på Vissmålen. Då ska vi passa på att ta med Ego och träna inför Dm i Brukskörning.

Söndagen 15 Maj

Lycka är att få utvecklas med hästen.... nu har vi kört Filippa med rockard och jag satt och njöt där bak. Riktigt skön känsla sprider sig i kroppen när allt bara flyter på så himla bra med denna häst. Nu blir det många turer i sommar vill jag lova och snart blir det dax för vår omgjorda trilla. Sen blir det parkörning ihop med Ego. Mycket sköj att se fram emot. Skoj ha det därimot inte varit i helgen då jag insjuknade i Torsdagsnatt i feber och halsont. Så i helgen har det varit mycket vila medans Håkan har varit på PlöjningsSM i Skänninge. Roligt hade han haft det med alla goa gubbar .
Mycket lärorikt också med alla inställnigar som det är när man plöjer med häst.
Han var hjälpkusk åt Göran Johansson från Tranås och fick lära sig en hel del om plöjning.
I morgon kommer hovis och fixar nya skor till Ego och verkning åt de andra.
Sen är det dax för Wille att åka på hingstbete och Fabiola ska få åka till hingsten.
Då blir det bara Ego och Filippa kvar hemma så då blir det mycket focus på dessa några veckor. Ego har ju sina vanliga arbetsuppdrag men Filippa har jag tänkt att markträna plus att köra med vagn och rockard en del  sommar.

Måndagen den 9 Maj

En helg i solens strålar kan man säga. Härligt men oj va solen bränner så här års.
I helgen har vi arbetat mycket med hästarna. Vi har harvat ett antal gånger och slutligen fick Filippa slätharva åkern innan sådden. Hon gick på så fint så nu kan hon det riktigt bra. Sen var det dax för Håkan att ta ut såmaskinen alltid lika spännande.
Fröna fylldes på i båda lådorna sen var det Ego som skulle dra. Eftersom Håkan hade stukat till foten dan innan så blev det jag som fick köra i år. Det brukar annars vara Håkan som kör då han tycker det är så roligt med just såmaskinen. Vi får väl se hur det kommer upp i år eller om det blir många gäddor som de säger. Efter sådden var det fram med ringvälten. Ja vet inte om det var ego eller jag som var svettigast efter de passen men duscha blev det både för mig och Ego.

Måndagen den 2 Maj

Solen den fortsätter att lysa och fruktträden börjar redan stå i blom.
Vårbruket fortsätter och i kväll har vi ringvältat 1 årsvallen. Gick så fint och Ego gick på så raskt och bra. Sen körde vi med Wille först en tömkörningsrunda och sen fick han dra skakel. Han går på bra framåt utan stöd och litar på kusken när han blir osäker. Står också väldigt bra i halter även när vi är på väg hemåt igen. Snart ska han på hingstbete men vi hinner nog några träningspass innan. Sen får han ledigt för bus med de andra killarna. Förresten i Går 1 Maj fyllde Wille 1år. I Söndags var vi på en körutflykt i Ödestugu. Vi var ett gäng som körde en sväng och det var så kul och trevligt mer om det i fliken Körtur.

Måndagen den 25 April

Påskhelg och fyra dagars ledigt med ett kanonväder vad bättre kan det bli.
Lite mosig känner jag mig dock, då solens strålar är brännande heta så här års.
Långfredagen började med att vi plöjde med Ego. Första gången och det gick jättebra. Han drog lugnt och hetsade inte upp sig för det gick tungt. Men han är van vid att jobba och knega på i alla våra backar. Sen har det varit gödselkörning, harvning och vedkörning. Filippa har harvat med pinnaharven och det gick bra. Har varit och tömkört henne på lite nya vägar för att kolla hur hon ter sig i trafiken. Men hon är lugn och går fram bra, så snart är det dax för sulkyn. Många ridturer med Fabiola har det blivit växelvis med harvning. Hon är i riktigt fin form nu så var tvungen att ta ett kort på henne finns i hennes bok.
I eftermiddags avslutade vi helgen med att bada alla hästar. Fram med slangen och shampo och va fina de blev. Wille tyckte det va lite läskigt först men sen gick det bra. Sen blev det mätning av unghästarna. Wille 1 år 138 cm. Filippa 2 år 152 cm.
Nu är det en ny om en kort vecka att jobba och nu ser vi fram emot nästa helg och en körutflykt vi ska vara med på. Mycket häst har det varit i helgen men lita firande av Håkan och min mamma som fyllt år har det blivit. Grillen har varit på och goda vänner har varit här. En härlig påskhelg på alla sätt och vis.

Söndagen 17 April

Man blir så.. glad varenda framsteg hästarna tar. I Lördags var en sådan dag för då satte vi Wille i skackel.Vi lät först Nicke vara med och dra den efter när vi gick och då han inte reagerade kallade vi in Jonas. De fick gå med skackeln på var sin sida och ge lite tryck, Håkan fram och jag i tömmen. När inte Wille visade någon som helst rädsla så satte vi fast honom. Sen körde jag och Håkan gick bredvid en stund. Sen backade Håkan tillbaks och Wille gick fram själv. Gick hur bra som helst. I dag var vi tvungna att prova en gång till så det inte bara var i går som det funkade. Vi var lite djärvare i dag och satte för honom i trädgården när Fabiola och Filippa stod i hagen och gnäggade. Men det gick bra det med. Ändå att han visar att han är en liten hingst. Men han lyssnar så fint på oss. Vi körde honom både på väg och i skogen. Inte en reaktion när vi kom ut på grusvägen igen då det skramlar rätt bra. Målet innan Wille ska på hingstbete var att han skulle gått i skackel och dragit linor plus att han ska kunna stå själv i spiltan när de andra hästarna går ut. De målen är nu uppfyllda och det känns så bra. Nu väntar en vil och lekperiod för Wille då han ska iväg och busa med massa jämnåriga. Det blir nog bra ändå om jag kommer sakna honom oerhört. Fast han är bara ett par mil härifrån så besöken ska bli många vill jag lova. Wille har nu gått med Ego ett tag och de har busat så svetten lackar är nyttigt för Ego att få röra på sig lite.
Sen har vi ju underbara Filippa hon har jag börjat harva med. Tre gånger har vi varit ute går jättebra. Men jag kan ana att hon tycker det är väl tungt. Ska prova med pinnaharven nästa gång. I dag tömkörde jag henne vid stora vägen för jag ville se om hon reagerar något för trafiken. Men hon visar ingen rädsla alls körde henne även in under taket vid macken. Först tvekade hon och ville inte gå in men sen knallade hon på. Härlig tär det när det funkar.

Söndagen 10 April

Vårkänslor blev det i helgen när Fabiola och jag gick till åkern för att harva.
I höstas plöjdes det upp en bit och nu ska det gödslats, harvas och sås för häst.
Det hade torkat upp bra nu så det gick fint med harven och Fabiola som inte gått för harven sen i höstas gick på som alltid. Snabb och effektiv det gillar jag hos henne.
Inte behöver jag säga två gånger att hon ska gå framåt inte.
Filippa fick också pröva och det var första gången för henne men det gick fint.
Hon tar allt med ro och hetsar inte upp sig för något. En ridtur blev det upp till hagen i kvällningen och Filippa gick fint bredvid både i trav och skritt. Håkan ägnade dagen till att köra några lass gödsel med Ego sen blev det hökörning. Wille fick gå bredvid med sele på sig han vill gärna bita och bråka med Ego men han hutar till honom när han tycker han ska skärpa sig. Efter en stund gick han snällt bredvid.
I Lördags var det dax för DM i skogskörning och Håkan deltog. Vi hade lånat ut Ego till en annan kusk då jag bestämde mig för att stanna hemma. Två startande på samma häst är ok. Håkan var inte riktigt nöjd med sin insats det blir att hårdträna till nästa år. Jag var hemma för att vårstäda och det blev det. Fönstren är rena med nya gardiner och kycklingarna har kommit fram. På köksbordet står en liten bukett med vit,röd och blåsippor.

Måndagen 4 april

April.... härligt nu närmar sig våren. I dag har solen skinit och varmt har det varit.
Nu kan man ana det gröna gräset sticka fram ur backen. Kvällarna börjar bli långa och va... mycket man hinner med ute. I dag tömkördes båda unghästarna och sen blev det en ridtur på Fabiola. Red ner till banan och jobbade lite och avslutade med att hoppa några hinder. Oj.. va roligt hon tyckte det va. Williams fick följa med ut på en runda, han lyssnar fint och stannar fint vid halterna. Lite spansk skritt blev det i äppelodlingen när vi sick sackade bland träden. Det tyckte han var onödigt.
Hängde sen på han linorna och körde en runda till gick fint fint.
Filippa fick dra linor och svängel och vi promenerade en sväng. Hon går fram fint och lyssnar på hjälperna och tar stöd av mig när hon blir osäker. Allt känns så enkelt med henne. Tog med henne som handhäst när jag avslutade kvällen med en barbackaritt på Fabiola tog en omväg till hagen travade och skrittade växlande.Hon följde så fint.
Se har vi haft helg och i lördags så for vi tidigt till Tranåsskogarna. Km i skogskörning stod på programmet. Ego fick förstås följa med som den skogsmulle han är. Mycket trevligt folk och fina hästar. På lördag är det Dm i skogskörning men då hoppar jag över och låter Håkan köra. Skulle ju varit jag då jag vann över honom på Km men inser nog mina begränsnigar. I Söndags avslutade vi stamboksläsningen. Sex gånge har vi träffats och studerat Hingstlinjer och stostammar. Mycket lärorikt och en fantastiskt duktig föreläsare. Jättestort tack till Malin. 

Söndagen 27 Mars

En helg i hästens tecken vill jag påstå. Fredag och Lördag har vi tillbringat  på grevagården. Då årets höjdpunkt hingstvisning stod på programmet.
Många härligt vackra hästar har vi sett. Det är fantastiskt att se dem i detta skick som de visas upp en sån här helg. Ligger nog många timmars arbete bakom det.
En sån här helg när hingstarna frustar och dansar omkring så är det nog många ägare som inte känner igen sina hästar. Vart tog den snälle och goe hästen vägen???
En del hästar ar fastnat på näthinnan och ett par favoriter finns det allt.
Trevligt på alla sett och många trevliga  hästvänner har vi träffat i helgen.
För övrigt i veckan har det blivit körning och ridning en del och våren har kommit lite närmare. Knappt ingen snö kvar och det har torkat upp.
I Lördags kom det en inbjudan från Tony o Mia.. korvgrillning. De hade fått vårkänslor när solen sken så vi åkte till dem och gick till skogen och grillade. Hundarna busade och lekte och det var en trevlig stund. Tack ännu en gång för allt gott och trevligt sällskap.
Nästa helg blir det Km i Tranås skogskörning. Kanske att man skulle träna på det lite i veckan.

Söndagen 20 Mars

Solen har strålat från en blå himmel och månen har varit stor och helt fylld i helgen. Hästaktiviteterna fortsätter. Unghästhanterings kurs var vi med på i Lördags.
Williams fick följa med och oj oj oj vad stor han trodde han var. Hingstig som bara den och var väldigt sugen på damerna som var med. Men skötte sig ändå bra tycker jag fast hormonerna flödade.
Mer om det kan du läsa om i ny flik. Samtidigt skulle Tranås köra sitt km i skogskörning men fick ställa in pga all snö som vräkt ner. Bra tyckte Håkan och jag som gärna vill ställa upp i detta. Nu blir det nytt datum hoppas det passar oss så det inte krockar igen. Med tanke på det gick vi till skogen i dag och tränade på att lägga bänk. Jag kör inte Ego så ofta så tänkte det är bäst och passa på och träna ihop oss lite. Gick väl inget vidare tycker jag men vi får se om det blir flerträningstillfälle.
Körde även Filippa med linor och snarkätting. Små  små stockar drog vi ihop. Sen gick vi på en promenad i solen. Hundarna fick följa med på en ridtur på morgonen och de var ystra och pigga liksom Fabiola som är full av energi nu. Ja helgen har varit härlig och i veckan lovar de temp. upp till 15 grader🙂
I morgon kommer hovis och det är tänkt att byta ut vinterdojjorna till sommarskor hoppas våren är på väg.

Söndagen 13 Mars

Veckorna rusar iväg men det ska väl vara så. Tecken på att man trivs tror jag.
Nu går vintern mot sitt slut och det innebär att det är slutet på skogskörning med häst. Vi håller på att köra hem det sista och jag har dragit stock med sax med Fabiola i dag. Hon gick som en klocka och tyckte nog det var riktigt kul. Filippa fick dra de mindre stockarna. Hon är lugnet själv och knatar på och stå helt stilla vid lastning.
Förra veckan var vi ute en dag och körde kälke med Filippa men då verkade hon inte belåten. Hon ruskade på huvudet och var lite tjurig. Det blåste rätt bra så jag tror det hade något med det att göra eller så var hon i brunst.
I går lasttränade vi Wille han har inte åkt transport själv någon gång så vi lastade honom och åkte en sväng. Han gick på fint och stod lugnt en när vi kom hem tittade han storögt när vi lastat av honom. Han visste väl inte vart han skulle hamna.I dag har han fått dra linor med sax. Vi knallade iväg en runda och han bryr sig inte om den. Har också dragit släpa efter honom då var han intresserad av vad som var där bakom.
I går fick katterna komma ut i rastgården för första gången i år. Det är vårtecken för mig när jag kan städa ur den och sätta ut dem. De njöt av den friska luften men undrade var solen var. För inget går upp mot att ligga i solen.
Just nu önskar jag det kunde torka upp lite för det är lite lerigt vart man än går.

Söndagen 27 Februari

Jösses vad åren går. I Fredags firade Håkan och jag 22 år som gifta. Känns ganska länge men ändå inte. Men när man tänker på vad som hänt på alla de åren så är det rätt mycket. Vi firade i alla fall med att gå på bio ( Åsa- Nisse) som var rolig och underhållande och sen blev det en bit mat. Killarna var hemma och när vi kom hem och tyckte det var lagom och gå och lägga sig, då drog de till stan. Ja.. inte Nicke förstås han får allt vara hemma på kvällen ännu. Det är då man inser att man inte är någon ungdom längre och tycker att nätterna är roligast. Nej nu går man gärna upp på mornarna och fixa med djuren. Ju tidigare desto bättre.
I helgen har vi jobbat med unghästarna både lördag och söndag. Wille har varit ute på tömkörningsrunda i Rudu by i dag och i går drog han linor med sax. Han är nu väldigt bra i styrningen. Håkan går nu vid mig så Wille får gå framsjälv. Körde honom på volt i dag och det gick riktigt bra men bara i skritt. En framåt kille med positiv energi.
Filippa har vi kört små vedlass med igår och i dag körde jag henne på ett gärde med omväxlande trav och skritt. det tycker hon är riktigt roligt. Travar gärna har energi den damen också. men lyssnar så otroligt fint på mig. Det lever jag på länge. Börjar nu längta efter att få köra sulky med henne. Bara snön och isen försvinner så blir det att sätta för och köra🙂 Jag tror nog våren är på ingång för hu.. va alla djuren fäller.


Söndagen 20 Februari

Vilken strålande helg vi haft. Har varit ute från morgon till kväll i härligt solsken.
Känns nästan som man blivit lite solbränd i ansiktet... det stramar.
Ändå att det har varit riktigt kallt i helgen så värmer solen ganska bra.
 Hönsen går gärna ut nu och är vid solväggen och picka i sig lite av varje.
 Fåglarna kvittrar på och nu är det ljust nästan till sex på kvällen, härligt...😀
 Nu hinner man med lite mer ute. Kört ved med Ego och Filippa. Håkan var i Vassarp och drog de stora stockarna riktigt tungt tyckte Ego. Han brukar inte sätta fart i första taget men det var så han ville trava med dem. Filippa har vi kört i äppelträdgården ett par lass varje dag och sen har vi varit på ett gärde och provat på att trava med kälken. Det tyckte hon var kul.
Willw har vi varit ute och tömkört i skogen och på gärden. I dag fick han även gå med linor och sax. Han är en häst med energi och är nyfiken och alert.
Zingo har haft sin valp Sammy på besök så det blev mycket bus och lek.
Härligt att se dem busa omkring på vår promenad.
En trevlig fikastund med Tony och Mia blev det också.
Killarna våra har haft sportlov denna vecka har varit välbehövt.
Nu är det ny vecka och sista veckan i februari. Undrar vad mars månad har för väder att bjuda på?

Söndagen 13 Februari

Sportlov och vinter igen och rejält kallt. Ja det är väl rätt bra när barnen är lediga ifrån skolan. Då slipper de sitta inne och hänga framför datorerna. Man märker skillnaden nu när det är kallt igen, rena hästar och hundar och kläder. Man får se allt positivt rena hagar är ju också rätt bra. Vi passar på nu när det är lite kallt att vänja av Wille från mamman. Fabiola har börjat tunna av lite för mycket nu, så vi bestämde att nu får det vara slut på snuttandet. Hon har massor av mjölk och Wille är tjockis som bara den. Nu får vi se vad han tycker om det här. Vi har i helgen kört mycket med hästarna, vädret har varit underbart och det vill vi nyttja.Jag körde stock med både Fabiola och Filippa i lördags och de gick superbra bägge två. Håkan hade dessutom en gäng grabbar här i Lördags som ville vara med och se hur man kör häst i skogen. De tyckte det hade varit en lärorik dag och de anmälde sig redan för att komma i höskörden passar oss väldigt bra.
Wille har fått en lektion i tömkörning och han gick på ordentligt med en massa energi. Blir kul och se hur den killen utvecklas.
Åsa och jag red som vanligt i morse och i dag var hästarna superpigga så det blev mycket gallopp och bock vill jag lova. Kan det vara vårkänslor!
I kväll har jag varit på stamboksläsnings kursen och det var mycket intressant alltid någon aha känsla som dyker upp. Till nästa gång ska vi läsa på om hingstarna som är anmälda till Grevagården det blir spännande och göra en förbedömning och se om det stämmer.

Söndagen 6 Februari

Verkar nästan som våren är på väg. Fåglarna har börjat kvittra lite, takdropp, videknoppar såg jag i dag i skogen. Härligt men det kan förstås bli en släng med snö till.Annars känns det rätt bra med snön nu. Håkan pratade om att ställa in släden för det blir nog inget mer åkt nu. Börjar bli fullt i almanackan framöver.  Nu är det vedkörning framöver. Har kört en del i helgen med Ego. I dag var jag ute med Filippa och drog små stockar med saxen. Hon är ju inte skodd så man får välja vägar som inte är isiga. Ridning blir det mest varje dag och i dag både Ego och Fabiola.
Nu är det Söndag kväll och ny vecka väntar och tänk nästa vecka är det sportlov.
Rysligt vad fort det har gått efter Jul men det brukar vara så. Nu är det snart ljust på mornarna när man ska ut och fordra hästarna det är så gött. Tänk och slippa att dra på sig skoteroverallen utan hoppa i ett par skor och en tunn jacka. Det blir bra det.

Söndagen 30 Januari

Härligt vinterväder 🙂har det varit i dag. Gick upp tidigt och tog först en ridtur på Fabiola och hundarna. Åsa var sjuk i dag så hon kunde inte följa så jag tog Ego på en ridtur också. Han var pigg och framåt och tycker det är kul att komma ut. Han körs väldigt mycket här hemmikring då han är vår traktor så han behöver komma lite längre hemifrån ibland. I går körde vi unghästarna. Williams  fick följa med på en runda då vi tömkörde honom. När vi kom hem tog vi linor en i taget och gick med honom. Gick hur bra som helst så sen satte vi ihop linorna med en svängel som han fick dra och jag höll emot och drog mot benen. Men han brydde sig inte det minsta.
Så det känns skönt.. nu är det bara att fortsätta att jobba och hänga i små stockar.
 Årsmötena har duggat tätt i helgen. I fredags var vi på Nordsvenska hästens årsmöte.
Det blev en lyckad kväll med bla. en gammal hästkarl som berättade glimtar ur sitt liv med häst. Eftersom jag är sekreterare i föreningen så blir det en hel del arbete både innan och efter mötet. I Lördags var det dax för Dackekattens årsmöte så det blev en eftermiddag med gamla kända ansikten sen man var aktiv i kattklubben. Avslutade dagen med att gå på bio Änglagård och sen en god middag på stan. Som chaffis hade vi Jonas, han fick sitt körkort i veckan och kör nu mer en gärna.

Söndagen 23 Januari

I morgon blir våran minsting fjorton år. Herregud vart har de åren tagit vägen.
Men när man tänker tillbaka så har det  hänt en hel del faktskt.
Det är tretton år sen vi flyttade hit till Rudu då var Nicke en lite kille som tuffade omkring i mockasiner. På den tiden hade vi bara katter började min uppfödning av raskatter 1985 och höll på till 2005. Nu har jag fem kvar av rasen helig birma men de börjar bli gamla nu. Sen har djurstammen ökat lite hästar har köpts in och hundar och höns. Så nu är det ganska fullt i stallarna. Allt har sin tid och nu är det full focus på häst.
 I går firade vi Nicke med att ha lite kalas och glad var han när han räknade sina pengar. Nu äntligen ska han köpa ny dator. Han tycker sin har blivit för seg.
Sen har helgen varit mycket häst. Red en runda i morse med Fabiola och som kompis var Åsa med sin kallblodstravare Josef med. Han är så rask i steget så det går undan vill jag säga . Men de trivs bra tillsammans och det funkar jättebra.
 Filippa fick följa med till ett gärde där Håkan har fällt lite mindre träd. Så då drog vi med saxen och det blev en fin liten bänk när vi var färdiga. Attans duktig tjej.  Wille har inte sluppit undan han heller, han fick följa med på en tömkörningsrunda över på andra sidan vägen i Rudu. Fick träna på att stanna och stå still och sen gå igång igen. Både lite i skogen och vägen blev det. Han var väldigt framåt i dag och tyckte det var kul och väldigt kul var det visst att bita i grimskaften tyckte han.
Ego.... han har fått vara traktor och dra hem hö och vatten.Han är den enda som gör nytta här på gården säger Håkan😉

Måndagen den 17 Januari

Visst sjutton var det bättre med några minusgrader. Nu är det skitigt och eländigt.
Djuren blir skitiga men hönsen verkar trivas för de har hittat ut igen och värper ägg så det står härliga till. Hovis har varit här idag och skott om hästarna så nu klarar de sig några veckor. Red en tur i dag och snön hade sjunkit ihop ordentligt. Hundarna sprang nu obehindrat och busade. Innan har de fått gå bakom hästen för att de inte orkat spåra själva.Det märktes tydligt på Zingo att nu var det roligare och inte bara jobbigt att pulsa i snön. I helgen skulle vi varit med på en skogskurs var tänkt , men med en massa snö på morgonen så blev vi hemma. Vi körde kälke med Filippa istället, hämtade ett litet lass med ved och drog hem till granngården. Vi tog en tur med Williams och tömkörde honom, cool kille är han så snart åker linor och svängel på.
I går eftermiddag var jag på stamboksläsning i  föreningen. Malin fortsatte att lära oss allt om förfäderna till nordsvenska hästen. Mycket att lära.
På kortet här bredvid får Wille följa med på en tur och att bita och nafsa på Ego och selen är ett stort nöje för den lille killen. Ego går tålmodigt och försöker strunta i honom.

Söndagen 9 Januari

Söndagkväll och julen är förbi för denna gång. I morgon börjar skolan och då kommer man in i de gamla vanliga gängorna igen. Lite extra ledigt är alltid skönt så här års när man behöver lite mer sovtimmar. Julen har varit skön och med mycket hästaktiviteter och många vänner som har varit och hälsat på. En del har velat ta en tur med släden och andra prova på och köra ved med hästarna. Härligt är det att vara ute hela dagarna i gnistrande vinterlandskap. I dag var vi i Tranås på en slädtur tillsammans med Tranåskuskarna. Vi lastade släden på släpkärra då Magnus och Åsa skulle med kunde de dra med sig den. Vi lastade Ego och for iväg på en mycket hal väg. Det var glashalt på sina ställen så det var riktigt otäckt. Men.. men det gick bra och vi kom fram. När alla var färdiga satte vi för våra hästar och for i väg. Görans par gick först och de var ivriga att komma i väg Det plingade rofyllt  i skakelklockorna och hästarna verkar trivas. Ego blir sprallig och glad när han kommer ut så han låg i som en rem och ville inte komma på efterkälken minsann. Efter ett tag började det ånga om hästarna i takt med att himlen höjdes sig och solen tittade fram. Sen var det dags för korvgrillning och paus för hästarna. De fick hö att mumsa på medans vi drack kaffe och käkade korv. Sen fortsatte färden längs småvägar tills vi kom tillbaka till Görans gård. En härlig dag att minnas.

Söndagen 2 Januari

Ett nytt år med nya möjligheter. Visst är det härligt.
Året har börjat bra med mycket jobb med unghästarna som är så fantastisk tacksamma att jobba med. I dag Tömkörde vi Wille med bett för första gången.
Gick superbra knallade på fint och vi körde honom på små volter när det passade längs vägen och han fattade riktigt bra tillslut. Håkan gick bredvid i början men sen kunde han backa bak så han fick gå fram själv och lyssna på hjälperna. Gullig kille det där. Vi tog även ett pass med Filippa i dag. Skogskälken åkte fram och vi gick till skogen och drog hem ett litet lass med ved. Stod så lugnt och fint när jag lastade.
Sen gick vi med det till granngården och på väg hem tog vi en höbal med oss hem passade väldigt bra att sitta på istället för den hårda banken.
Åsa och jag har förstås ridit en runda idag och det var riktigt skönt inte så bitande kallt som det varit sista tiden. Ja julledigheten besår i att jobba med hästar och hundar så mycket vi bara hinner när det är ljust. Sen är en rätt matt på kvällen vill jag lova då kommer den där goe tröttheten och då sover man sött i soffan spelar ingen roll vilken himla bra film en ska se på zzzzz