Mina recept

Antal portioner 15 - 20

Det behöver du
100 g smör
3 ägg
2 dl socker
2 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
3 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1,5 dl filmjölk

Frosting
50 gr smör
7 dl florsocker
160 gr färskost
rivet skal av apelsin plus saften
vispas till en jämn smet

Smaskiga pepparkaksmuffins

Hur man
smält smör
vispa ägg och socker vitt
blanda i resten och sist smöret.
häll upp i muffinsformar och fyll dem drygt hälften
grädda i 175 grader i ca 20 minuter

låt svalna och spritsa på frostingen och dekorera dem efter din egen fantasi

Antal portioner ca 50 st

Det behöver du
Konsten att få saftiga lussebullar
är
mycket smör och knåda degen länge och jäs den under plast.


5 dl mjölk
75 gr jäst
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
400 gr smör
1 ägg
1100 gr vetemjöl
1.0 gr saffran
russin som blötläggs i vatten

Mina lussebullar

Hur man
Lös upp jästen i ljummen mjölk.
Tillsätt övriga ingredienser.
Kör degen i 15 minuter. den ska släppa från kanterna när den är klar.
Låt jäsa 30 minuter täckt med plast.
Baka ut lussebullar och tryck i russin.
Jäs under plast i ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 230 grader i ca 8 minuter.


Antal portioner 1 långpanna

Det behöver du
smeten:
3 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50 gr smält margarin
1 ½ l kokt vatten

kräm:
1 ägg
100 gr mandelmassa
150 gr margarin
2½ dl florsocker

glasyr:
200 gr blockchoklad
3 msk olja

Smarriga chokladrutor

Hur man
Vispa ägg och socker
blanda i resten
grädda i bröad långpanna i 175 grader i ca 20 min.

krämen
riv mandelmassan och vispa sen
ihop till en kräm
bred den på den kalla kakan

glasyr
smält chokladen blanda i oljan
bred över kakan

kyl kakan så glasyren stelnar till
skär sen i bitar.

smaskig värre!

Antal portioner 8 personer

Det behöver du

kakan
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl matolja
3 dl rivna morötter

Glasyr:

100 gr philadelphiaost
30 gr smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker


Smidig och saftig morotstårta

Hur man
vispa ägg och socker poröst
blanda i resten
grädda i 175 grader i ca 35 - 40 min.

Glasyren:
vispa ihop med elvisp till fluffig smet

bred på kakan när den kallnat

Morotskakan blir lika fin när den varit fryst

Antal portioner 6 personer

Det behöver du
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
3 msk vatten
125 gr margarin


Äggstanning:

3 ägg
 3 dl grädde
salt, peppar

Kokt kall skivad potatis
bladspenat
lök

Himla god potatiskaka

Hur man
Kör ihop pajdegen och tryck ut den i pajformen.
Grädda 15 min 225 grader

Fräs bladspenat ihop med gul lök

skiva kokt kall potatis
varva detta på pajskalet

vispa ihop äggstanningen och häll över
grädda i 175 grader till den fått färg och stelnat.

Kan serveras till grillat, kallskuret kött, eller lax

Antal portioner ca 15 st

Det behöver du
100 gr smör
2 ekologiska ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk
1 citron skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


Cupcakes

Hur man
Vispa ägg, socker, vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk, och rivet citronskal
Blanda vetemjöl, bakpulver, och salt och rör ner i smeten.
Lägg i formarna och grädda i ca 10 minuter i 175 grader.

Glasering:
50 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron
Vispas krämigt med elvisp
Vispa sen i
100 gr Philadelfiaost
Valfri färg droppas i
Bred den på cupcakesen och garnera efter  fantasin med strössel eller blommor

Mums... är detta jag lovar och väldigt vackra vi äter ju med ögat.

Antal portioner 6 personer

Det behöver du
150 gr margarin
3 dl socker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Plommonkaka

Hur man
Vispa margarin och socker så det blir vitt och poröst.
Lägg i äggen ett i taget och fortsätt att vispa.
Sist mjöl och bakpulver.
Lägg i smeten i en smord form
Lägg plommonhalvor utan kärnor så det täcker smeten.
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter.
Servera med glass eller vaniljsås
Smaskigt så här på höstkanten.

Antal portioner 8 st

Det behöver du
75 gr jäst
100 gr smält margarin
1 liter vatten 37 grader
4 tsk salt
2 msk sirap
1 dl hackade soltorkade tomater
5 dl extra grovt rågmjöl
2 liter vetemjöl

Pain Riche på rågmjöl

Hur man
Rör ihop degen och låt jäsa i en timma

Arbeta degen en stund och rulla ut 8 st längder
Jäs i ca 45 min.
Pensla med vatten och strö på lite grovkornigt salt
Grädda i 12-15 min. i 250 grader

Antal portioner 10 perser

Det behöver du

2 kg kycklingfile
3 purjolökar
3 burkar svamp
3 paket tärnad bacon
9 dl grädde
200 gr philadelphiaost

God kyckling i ugn

Hur man
Stek kycklingen och dela i mindre bitar och lägg i en eldfast form.

Bryn purjolöken, championer,och bacon och lägg över kycklingen.

Värm grädden och låt osten smälta däri. Krydda med salt och svartpeppar.

Häll på såsen i formen och gratinera i 225 gr. ca 15 min.

Serveras med ris eller potatis och en god sallad.

Antal portioner 6 personer

Det behöver du
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl malda hasselnötter
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
3 dl grädde
5 dl bär

Smidig och god bärlängd

Hur man
Vispa ägg och socker vitt och poröst
häll i resten

bred smeten på ett bakplåtspapper

grädda i 225 grader i ca 10 min.

vänd upp på ett papper låt kallna

Vispa grädden bred över
strö sen över frysta hallon eller blåbär
rulla ihop

smält blockchokladen och ringla över
pudra sen på lite florsocker när chokladen stelna

Antal portioner 6 personer

Det behöver du
1 potatisgratäng med lök
1 grillad kyckling eller 3 kycklingfile

sås:
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 dl chilisås
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 msk mangochutney
1 buljongtärning

2 dl riven ost

Krämigt god kycklinggratäng

Hur man

Dela kycklingen i mindre bitar.
Lägg dem över gratängen.

Så här långt kan man göra dagen innan om man vill.

Koka upp creme fraiche och grädde.Tillsätt de övriga ingredienserna i såsen.
Häll den över gratängen och kycklingen.
Strö över osten.

Ställ in den i ugnen på 200 grader tills den är varm och fått färg.

Lycka till!

Antal portioner 20 st

Det behöver du
75 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 ½ tsk kardemumma
2 ägg
3 tsk bakpulver
17dl vetemjöl

Mandelmassa till 5 semlor
100 g mandlar malda
1 dl florsocker
½ dl grädde

Semlor

Hur man

Hemligheten med att få luftiga semlor.
Ska jag avslöja den???
Knåda degen i assistenten efter första jäsningen
en bra stund så får du in luft i degen.

Gör som en vanlig bulldeg i en assistent.


Låt degen jäsa i bunken i 30 min.
Sätt nu på och låt gå en stund, det är detta som gör att semlorna blir luftiga.
Baka ut runda bullar och jäs dem ca 30 min, till
Pensla med ägg och grädda i 225 grader i ca 10 min.

Låt kallna

Rör ihop mandelmassan kanske att det behövs mer socker och grädde.
Du kan gröpa ur lite i bullen och röra i mandelmassan.
Lägg i bullarna och sist vispad grädde

Ljuvligt goda

Antal portioner

Det behöver du
3 dl socker
2.5 hg margarin
1.5 dl sirap
1.5 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor

8 hg vetemjöl
2.5 tsk bikarbonat

Lättbakade pepparkakor

Hur man
Allt läggs i en gryta och kokas upp.
blanda sen i mjölet men spara 2 hg.
Blanda till en smidig deg.

Låt svalna och vila lite
blanda i resten av mjölet och bikarbonatet.

Nu är degen färdig till att baka ut.
Grädda i 200grader.

Lycka till


Antal portioner 8 pers.

Det behöver du
3 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlikor
½ tsk bikarbonat
2 msk filmjölk

Pepparkaksrulltårta

Hur man
Vispa ägg och socker blanda i resten.
Grädda i 240 grader i ca 7 minuter.


Fyllning
Vispa 3 dl grädde och blanda i 1½dl lingonsylt

Bredes på när den kallnat och rulla ihop.

Lycka till!

Antal portioner 12 port.

Det behöver du
150 g smör
200 g digestivekex
100 g havregryn
1 tsk vaniljsocker
600 g philadelphiaost
150 g socker
1 citron
1 apelsin
3 dl grädde

500 g Jordgubbar eller hallon
100 g socker

Vaniljcheesecake

Hur man
Smörj en form 23 cm i diameter helst med löstagbar kant.
Rosta havregrynen i en stekpanna med en klick smör,
lägg i de mosade kexen och smöret. Rör varsamt med en träslev till det blir en sammanhängande massa.
Lägg massan i botten på formen och platta åt.
Låt svalna och stelna i kylskåp.
Blanda osten med socker och skal och saft ifrån citronen och apelsinen. Rör till en slät smet. Vispa grädden och blanda varsamt ihop med ostsmeten. Lägg på den på kexbotten.
Ställ i frysen en timma. Blanda socker med bären och häll över det på tårtan innan den ska avnjutas.
Tårtan bör tinas ca en halvtimma.
Lycka till

Antal portioner 6 port.

Det behöver du
digestivekex
5 dl grädde
1½ dl multisocker
50 gr vit choklad
200 gr frysta hallon

Pannacottatårta

Hur man
Lägg smulade kex i botten på en form.
Lägg hallonen på kexen.
koka upp grädden med sockret koka ½ min.
lägg i chokladen
Häll över den varma gräddsmeten
ställ kallt.

Smakar ljuvligt gott
Lycka till


Antal portioner 6 port.

Det behöver du

Till pajen nedan är denna sallad mycket saftig och god till.

1 röd lök
2 äpplen
2 dl rotselleri
1 dl valnötter
1 dl vindruvor
3 dl isbergssallad

1 dl majonäs
1 dl vispgrädde
1 msk senap
citronsaft
salt
peppar

Walldorfsallad

Hur man
Hacka allt och blanda samman
vispa grädden och blanda i majonäs och kryddor
blanda ihop allt

Lycka till

Antal portioner 6 port.

Det behöver du
200 g kassler
400 gr broccoli
4 ägg
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
½ tsk salt
svartpeppar

Smuldeg.
2 dl mjöl
50 gr smör
1 msk vatten

Smulpaj med kassler och broccoli

Hur man
Strimla kasslern och fräs till den lite.
koka broccolin nästan mjuk
lägg det i botten på en form.
vispa ihop äggstanningen och slå på.
sätt in i ugn 200 grader. 15 minuter.
Hacka ihop smuldegen under tiden ta ut pajen och strö över smuldegen och grädda i ca 20 minuter till.

En enkel och god paj

Antal portioner 6

Det behöver du
2 burkar krossade tomater
1 burk svamp
1 knippe dill
1 vitlöksklyfta
2 fiskbuljongtärningar
1 dl vatten
500 gr torsk
3 dl grädde
200 gr skalade räkor

Snabba Fisksoppan

Hur man
Koka i 10 minuter och tillsätt räkorna.
smaskig och enkel

Antal portioner 8

Det behöver du
200 g mörk blockchoklad
200 g margarin
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver


Glasyr:
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
1 msk vanilijsocker
2 msk flytande margarin.

Garnering:
hyvlad blockchoklad

Härligt god kladdkaka

Hur man
smält blockchokladen och margarin.
Vispa ägg och socker
Blanda ihop alla ingredienser till kakan och häll i en form med löstagbar kant. Grädda  15 min. i 200 grader.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren och bred den på kakan
dekorera med blockchokladen.

Antal portioner 8 pers.

Det behöver du
150 gr Margarin smält
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl socker
2,5 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
4 äggvitor
1,5 dl mjölk

Fyllning: 2 dl blåbär

Vaniljtak:
2 dl vispgrädde
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kesella
1,5 tsk finriven citrus
1 msk pressad citron
1 msk honung

Smaskig blåbärstårta

Hur man
Rör (vispa ej)ihop äggvitor mjölk, och margarin.
Blanda varsamt i resten.
Häll hälften av smeten i en rund smord bröad form.
Lägg i blåbären och täck med resten.
Grädda i ca 45 min. Låt den svalna innan du skälper upp den.

Vispa grädden, blanda i resten, bred på den kalla tårtan och dekorera med mycket blåbär.

Antal portioner 8 pers.

Det behöver du
3 ägg
2 ½ dl socker
1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g lättkesella
rivet skal av en lime

Limekladdkaka

Hur man
Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingrediensernaoch rör ner dem i äggsmeten.
Tillsätt kesella och limen.
Häll i smord och bröad form.
Grädda i 200 grader 15 - 20 minuter.
Sikta florsocker över kakan och lägg på limskivor till garnering.
Lycka till
Anna